GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Kutine


Dan hrvatskih branitelja Grada Kutine obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje kod Spomen križa u Crkvenoj ulici. Molitvu na kutinskom groblju poginulim hrvatskim braniteljima, predvodio je kutinski župnik vlč. Mato Draganović. 

Svečanost se nastavila u Domu kulture predstavljanjem knjige "Zagrebački korpus Zbora narodne garde" autora Rudija Stipčića, brigadnog generala, ratnog zapovjednika 3. operativne zone Zagreb (1992.). 

Recenzenti knjige su generali HV Anton Tus i Darko Grdić, kao i prof. dr. sc. Mladen Vedriš i prof. dr. sc. Tomo Jantol. Uređivački odbor knjige je Ružica Stipčić, supruga generala koja je i predstavila knjigu, te Željko Gašparović, Nikola Tominc i Smiljan Tomašević, nakladnik knjige je Karmen Valenta, a knjiga je tiskana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

 

U knjizi general Stipčić na stotinjak stranica opisuje osnutak, zonu odgovornosti, obostrani raspored snaga i tijek bojnih djelovanja Zapovjedništva i postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG-a (3. operativne zone Zagreb) 1991./1992., na Pounju, Pokuplju, Moslavini, Posavini, Zagorju, te u gradu Zagrebu i zagrebačkom prstenu. Prikazao je i opći, politički i vojni kontekst preduvjeta, osnutka i djelovanja Korpusa/Zone. Uz širi uvodni dio, težišno prikazuje bojna djelovanja Operativne grupe Posavina, kojom je zapovijedao od 8. 10. do 30. 12. 1991. Pod njegovim zapovijedanjem u VRO „Orkan“, „Otkos“ i „Papuk“ oslobođen je veći dio zapadne Slavonije (preko 2200 km2).

Knjiga je prilog promicanju istine o Domovinskom ratu, sažetak ratnog puta Zagrebačkog korpusa (3. operativne zone), hvale vrijedan uradak iz vojne povijesti, podsjetnik na junaštvo pripadnika i doprinos Zapovjedništva i postrojbi Korpusa/Zone u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Pozdravnim govorom prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić koji je tom prigodom istaknuo zapisane vrijednosti u obrani zapadno - slavonskog područja.

Svečanost je upotpunio nastup zbora OGŠ Borisa Papandopula i učenika OŠ Vladimira Vidrića.

Obilježavanje Dana branitelja Grada Kutine završeno je dočekom maratonaca iz Udruge maratonaca SMŽ “Heroji ne umiru” u Parku 56. bojne koji su unatoč kišnom vremenu u slavu i čast poginulim braniteljima trčali maraton Trokut – Kutina.

Gradonačelnik Zlatko Babić i zamjenik Damir Markuš dočekali su na cilju maratonce te pozdravili  branitelje i čestitali im njihov dan uz riječi zahvale za njihov doprinos u obrani i izgradnji Domovine.

 5.11.2019. - DruštvoBroj čitanja: 1682 ... Autor: Martina ...