GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Otkrivena spomen ploča za prvu civilnu žrtvu te sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu


Ispred OŠ Vladimira Vidrića obilježen je Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu, Nikolu Perića.  Tom prigodom svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na pročelje škole za prvu civilnu žrtvu i sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu nedaleko mjesta pogibije Nikole Perića i stradanja civila tog kobnog dana 30. listopada 1991. kada se dogodilo raketiranje Kutine.

Grad Kutina je prije tri godine na prijedlog Odbora za branitelje donio odluku o obilježavanju toga dana. Tako je u nazočnosti članova obitelji Perić, gradska delegacija kod spomen ploče na pročelju Osnovne škole Vladimira Vidrića upalila lampione i prigodnim govorom u Maloj dvorani osnovne škole podsjetila na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata u Kutini.

Prisutnu delegaciju i obitelj poginulog pozdravila je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Vidrića Snježana Coha.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, u pozdravnom govoru podsjetio je na tadašnju situaciju u Kutini koja je imala važan geostrateški položaj u Domovinskom ratu velikim dijelom i zbog kemijske industrije koja je mogla izazvati katastrofu ogromnih razmjera te da je i Kutina u to vrijeme bila grad nad kojim je izvršena zločinačka agresija u kojoj su napadnuti civili unatoč tome što tada nije bila mjesto bojišnice.

„Na pročelju zgrade OŠ Vladimira Vidrića postavljena je spomen ploča u znak sjećanja kako na prvu civilnu žrtvu, Nikolu Perića tako i na sve ostale civilne stradalnike u Domovinskom ratu kako bi mlađe generacije znale za Dan koji novija kutinska povijest treba pamtiti. Namjera nam je postaviti osvijetljenu mapu u neposrednoj blizini stradanja civilnih žrtava na kojoj bi se nalazile fotografije tog kobnog dana kada se dogodio ratni zločin i direktan napad na civile, jer živjeti u tom strahu ne smije se nikada zaboraviti, a prema žrtvama se moramo odnositi na dostojanstven način“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine ističe kako je obilježavanje Dana sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu jedan od uspješno provedenih projekata Udruga proisteklih iz rata Grada Kutine i gradonačelnika Zlatka Babića nakon dugogodišnje tendencije da se u Kutini obilježi dan prvog raketiranja Kutine te ratni zločin u kojem je život izgubila civilna žrtva. „Ovo je samo jedna od situacija gdje mi kao Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine pokušavamo daljnjim radom u suradnji s Gradom Kutina proširiti projekte kojima bismo mlađe generacije educirali o Domovinskom ratu“, istaknuo je Damir Badanjak.

Uz odavanje počasti svim palim hrvatskim braniteljima koju grad Kutina odaje u svim prigodnim povijesnim trenutcima, tradicionalno će se obilježavati i Dan odavanja počasti palim civilima u Domovinskom ratu, koji simbolizira prva civilna žrtva, Nikola Perić.

 

 28.10.2019. - DruštvoBroj čitanja: 1450 ... Autor: Martina ...