GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Dječji tjedan u Kutini – od ocrtavanja Trga do susreta s gradonačelnikom


Dječji tjedan u Kutini u organizira Koordinacijski odbor Kutina – Grad prijatelj djece u suradnji s ustanovama i udrugama Grada Kutine već niz  godina kako bi promicali prava djece.

Od ocrtavanja Gradskog trga, sportskog natjecanja učenika osnovnih škola „Sportom protiv nasilja i ovisnosti“ do lutkarskih predstava, Grad Kutina nastoji poticati društvo na promicanje i poštivanje prava djece. Djeca vrtićke dobi otvorila su Dječji tjedan 7. listopada ocrtavanjem Trga dr. Franje Tuđmana te puštanjem balona u znak ljubavi. U ime grada, djecu vrtićke dobi pozdravio je savjetnik za obrazovanje Robert Kolenc koji se družio s vrtićancima. Ravnateljica DV Kutina Sandra Todorov izjavila je kako joj je drago da već drugu godinu su uključeni u Dječji tjedan te kako djeca vrtićke dobi crtaju ono što im je na srcu.

Kako bi djeca mogla i Gradu reći svoje želje, organiziran je 9. listopada u Gradskoj vijećnici susret gradonačelnika Kutine s djecom vrtića, osnovnih, srednjih škola i udruga koja se bave pravima i potrebama djece.

Članovi Društva „Naša djeca“ Kutina istaknula su da iako je prije trideset godina donesena UN-ova Povelja o pravima djeteta, potrebno je i dalje razgovarati o pravima djece te raditi na poboljšanju njihovog statusa.

Zanimljivo je kako većina dječjih upita je bila oko opremanja škola ormarićima te oko popravaka na školskim igralištima. Jedna od zanimljivijih želja je bila za izradom skate parka u Kutini za kojeg je gradonačelnik izjavio kako je zapravo izgradnja skate parka započeta te je lokacija uz jezero Bajer već odabrana.

Pitanja djece oko većih prostora za vježbanje potaknula su na razmišljanja. Djeca iz KUD Moslavina upitala su za autobuse kako bi mogli ići na sve nastupe jer u kombiju koji ih trenutno vozi, nema mjesta za sve članove KUD-a. KUD Ivančice i Baletna skupina upitali su za novi prostor pošto im je trenutni prostor premalen za njihove treninge. Kako raste grad, tako rastu i potrebe grada te se nadamo kako su i ovi zahtjevi pokazatelji kako su djeca sve više zainteresirana za izvanškolske aktivnosti kojima se izgrađuju i upoznaju jedni s drugima te se nadamo kako će se čim prije riješiti pitanja oko prostora, igrališta ali i ostalih zahtjeva kako bi im djetinjstvo i školovanje bilo što lakše.

Gradonačelnik je na kraju susreta istaknuo kako ga izrazito vesele susreti s djecom te kako ovakav način komunikacije zapravo potiče djecu da i kasnije sudjeluju u radu Grada te da se njihov glas čuje.

Slogan aktivnosti je „Ljubav djeci prije svega“. Kako je na početku tjedna rekla Renata Vlahek ispred Koordinacijskog odbora Kutina – Grad prijatelj djece, djeci je prije svega potrebna ljubav kako bi izrasli u pozitivne i sretne mlade ljude.

Dječji tjedan a ni akcije kojima se potiče razmišljanje i zaštita dječjih prava nisu gotovi. Danas je za djecu vrtićke dobi i treće razrede osnovnih škola u Pučkom učilištu na rasporedu Lutkarska predstava "Zbrkana priča" u izvedbi lutkarske družine Kutko Knjižnice i čitaonice Kutina. Zadatak je svih nas odraslih stvoriti svijet u kojem će se djeca osjećati sretno i sigurno.

 11.10.2019. - DruštvoBroj čitanja: 1407 ... Autor: Žaklina ...