GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Grad Kutina i Kulturni centar mladih zajedno adaptiraju kultni klub Baraku


Jedna od mnogih posebnosti grada Kutine je i alternativni klub Baraka koji je, kao prvijenac među nezavisnim alternativnim klubovima u Hrvatskoj, osnovan 1996. godine na kraju grada. Osim što su mnogi domaći glazbeni sastavi na početku karijera gostovali u Baraci, Baraka je među prvima ugostila sastave i preko granica (sastave iz Brazila, Bugarske, BiH-a, SAD-a, Njemačke, Japana…).
Unatoč mnogim inicijativama, koncertima, tribinama, objekt je godinama propadao bez ulaganja te je došao u derutno stanje bez mogućnosti korištenja. Kao posljedica propadanja došlo je do zatvaranja Barake 2014. godine. Kako bi se „sačuvao duh Kutine“ i ponovno pokrenula alternativna scena u Gradu, Kulturni centar mladih 2016. godine pokreće kampanja „Hoćemo klub“ te se putem prve crowdfunding kampanje “Daj mi buke” prikupilo gotovo 20 000 kn za novu glazbenu opremu. Kako bi se Baraka očuvala, u drugoj kampanji uključile su se i druge udruge s područja Grada Kutine (KOMA, Heshteg, MK Vilenjaci, Faun).

 

 

Inicijativu i potrebu za adaptacijom Barake uočio je i aktualni gradonačelnik te se 2017. godine uključuje i Grad Kutina u projekte vezane za Baraku. Prva prepreka je bio imovinsko-pravni odnos između Grada Kutine i Petrokemije d.d. oko zemljišta na kojem se nalaze bivši i budući klub Baraka te je to riješeno 2017.godine na inicijativu aktualnog gradonačelnika. Na trošnoj baraci izvršen je popravak krovišta i ugrađena je kompletna vanjska stolarija. Unutarnje elektroinstalacije su obnovljene te je sklopljen ugovor za uređenje dijela stropova i podova te za osiguranje uvjeta za priključak na vodoopskrbnu mrežu. Grad Kutina je u razdoblju od 2017. godine do 2019. godine uložila oko pola milijuna kuna za obnovu Barake.

„Bivša Baraka nije odgovarala potrebama mladih za njihova druženja te smo smatrali kako Grad treba pomoći mladima i omogućiti prostor za događanja koja mladi odaberu prema svojim preferencijama i potrebama“, izjavio je gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.

 

 

Kako bi Baraka ponovno zasjala, potrebno je još sredstava kao i popravaka. Napominjemo kako je riječ o adaptaciji prostora koji je bio u izrazito lošem stanju. Zaključno s 2019. godinom, trebala bi biti sređena sviraonica, backstage za bendove, prostor za opremu, studio, mali wc, ured za KCM i djelomično dvoranu.

„Srž Barake vidi se u aktivnostima koje se provode pod okriljem KCM-a. Organizirani su mnogi projekti i inicijative poput Organiziranog kaosa, sportsko-glazbenog festivala koji za cilj ima glazbom i društvenim djelovanjem ukazati na štetnost korištenja droga, međunarodnog volonterskog kampa u Kutini, kutinske biciklijade povodom Dana planeta zemlje, programa za djelovanje mladih Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije, umjetničkog festivala Mali Alternativni Festival i tako dalje. Akcija “Bukom protiv predrasuda” za cilj je imala pružanje podrške Eli i Nini Oblak, dvjema HIV pozitivnim djevojčicama koje su došle živjeti i nastaviti svoje osnovnoškolsko obrazovanje u Kutini,  organizaciji festivala za promicanje prava žena Girls Are Weird, Kutina je FER , događaj za podršku migrantima iz Sirije te kao partneri na projektu Colours of a journey, umjetničko-rehabilitacijskom projektu baziranom na radu s djecom migranata. Dokaz koliko je zaista Baraka bitna i događaji oko nje je UNDP-ov izvještaj iz 2004. u kojem je KCM uvršten i naveden kao pozitivan primjer djelovanja mladih i suradnje mladih s lokalnim vlastima“ izjavio je Branko Kranjčević, predsjednik KCM-a.

Baraka je potrebna gradu kao i udruženja mladih koji bi svojim aktivizmom mogla doprinijeti gradu Kutini. Svi projekti, radionice, edukacije, pa čak i sredstva koja se prikupljaju za adaptaciju Barake pokazuju koliko je potreban pluralizam u društvu, nove ideje te prostor za slobodu izražavanja. „Adaptacijom Barake dobili smo veći prostor koji će zadovoljavati sve uvjete koji su potrebni kako bi mogli organizirati razne aktivnosti. Baraka neće biti samo mjesto za izlaske nego multifunkcionalan prostor za rad mnogih udruga iz našeg Grada. Organizirat ćemo tečajeve, radionice i razna događanja koja i sad organiziramo ali u većem obimu nego do sad. Baraka neće biti samo za punk scenu nego i za druge oblike izražavanja koja mladima nedostaju u Kutini te se nadamo kako će nam se što više mladih pridružiti“, rekla je Maja Mašala ispred KCM-a.

 10.10.2019. - DruštvoBroj čitanja: 1615 ... Autor: Žaklina ...