GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

4. FungiFest - 28. 9. 2019.


FungiFest spaja gastronomiju i prirodu na pola puta između močvarnog carstva Lonjskog polja i obronaka Moslavačke gore. 28. rujna je stoga bio odličan trenutak za okupiti zaljubljenike u gljive, ali i zaljubljenike u prirodne ljepote Lonjskog polja. Sunčani dan, prvi jesenski vikend i odlična ponuda privukli su najveći broj posjetitelja na FungiFestu do sad.

Brojke govore u čast FungiFesta, oko 1500 posjetitelja festivala, 803 porcije gulaša podijeljenih posjetiteljima,  500 posjetitelja izložbe gljiva i 10 izlagača potrudili su se da jedan FungiFest u Moslavini bude zaista nešto posebno. Izložbu gljiva u ime Grada Kutine otvorio je predsjednik gradskog vijeća Davor Kljakić, a svojim dolaskom manifestaciju su podržali zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, kao i dragi nam gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Posjetiteljima su prikazane 180 primjeraka gljiva te su mogli saznati o podzemnim gljivama ali ponešto i o plantažnom uzgoju komercijalnih tartufa u Hrvatskoj.

Kako bi posjetitelji doživjeli Lonjsko polje, na prostoru Prijamnog centra Repušnica omogućeni su pješački obilasci Lonjskog polja uz pratnju stručnog vodiča, vožnja kanuom, vožnja biciklima, vožnja oldtimer traktorom „Krapecom“, rekreativno jahanje kod Udruge Topot, plesni nastupi Kutinskih i Repušničkih mažoretkinja, glazbeni nastup GPO „Krešimir“ Kutina, izložba dječjih radova OŠ Vladimira Vidrića, OŠ Mate Lovraka, OŠ Zvonimira Franka, OŠ Banove Jaruge, izložba radova grupe Funghi Liberi, pokazno traženje tartufa s obučenim psima, dječja animacija koju je za vas pripremio Animino, moslavačka vina Vinarije Jančar, rukotvorine Josipe Vukadin i Štefice Pavlović, moslavački med OPG Lončarević, sokovi i proizvodi od aronije OPG Vidović, gljive OPG Plažanin, Ljekovite gljive d.o.o., NU-TA ljekovite gljive i Marka Barukčića. Za gljivarski kotlić od pet vrsta gljiva su se pobrinuli  Danijela i Zdravko Andri iz Etno kulinarske akademije Garešnica. Sami organizatori FungiFesta već najavljuju manifestaciju i iduće godine uz pregršt novih iznenađenja.

 

     1.10.2019. - KulturaBroj čitanja: 974 ... Autor: Žaklina ...