GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

u Kutini

„…ZA SLOBODU ZLATNU!” – izložba orijentalnog oružja u Kutini


Njihova zbirka jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi i prikazuje razne vrste oružja iz Vojne krajine, pograničnog područja triju velikih država Habsburške monarhije, Otomanskog carstva i Mletačke republike tijekom 17. 18. i 19. stoljeća .

Autoricu izložbe i predstavnike Hrvatskog povijesnog muzeja pozdravila je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, koja je izrazila zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim povijesnim muzejom. „Već nekoliko godina želja mi je bila dovesti ovu vrijednu izložbu u Kutinu i drago mi je da smo to uspjeli realizirati. Svo oružje je iznimno vrijedno i zanimljivo”, rekla je Jasmina Uroda Kutlić.

 

  Autorica izložbe Dora Bošković, tom je prilikom predstavila posjetiteljima izložbu koja sadrži oko stotinu eksponata. Kako je naglasila autorica, riječ je o oružju koje je nastalo sakupljanjem časnika austrijske vojske, oružje je bilo preuzimano, a ne otimano, te isto tako nije služilo ratovanju nego je njegovo posjedovanje stvar digniteta i više označava pripadnost nekom društvenom sloju. Kubure, puške, sablje s ornamentima i uzorcima orijentalnog karaktera ukrašene ručnim radom, filigranom, pa čak i draguljima, umjetnička su djela, a prostor na katu Galerije odlično je „platno“ kako bi se ljepota ovih eksponata savršeno istaknula. Posjetiteljima će, kako ističe Dora Bošković, posebno zanimljive biti sablje bana Josipa Jelačića.

„Na južnim i jugoistočnim područjima današnje Republike Hrvatske nalazilo se tijekom 17., 18. i 19. stoljeća pogranično područje triju velikih država: Habsburške Monarhije, Osmanskog Carstva i Mletačke Republike. Na tom području – poznatom pod nazivom Vojna Krajina (Militärgrenze, Craina) – ispreplitale su se i prožimale tri potpuno različite civilizacije. Miješanjem tih potpuno različitih povijesnih, ekonomskih, kulturnih, vjerskih, političkih i drugih čimbenika i porijekla, stvoreni su novi, specifični i zanimljivi oblici suživota, običaja, ponašanja i etike tamošnjeg stanovništva. Istovremeno ti su se čimbenici prenosili iz tog područja i prema Zapadu i prema Istoku Europe. Ali isto su tako utjecali i na noviju povijest u Hrvatskoj i njoj susjednih zemalja.

Taj se kulturni i vjerski pluralizam lijepo može vidjeti na tipologiji i oblicima oružja koje je bilo u upotrebi u tom području. Na izloženih stotinjak predmeta iz Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba – pušaka, pištolja, jatagana i sablji, mogu se zamijetiti skladno povezani zapadnoeuropski i islamski (orijentalni) oblici i ukrasi. Svaki komad tog oružja predstavlja pravo remekdjelo umjetničkog obrta, koje je pripadnicima svih nacionalnosti i svih vjeroispovijesti služilo kao znamenje njihove časti, ugleda i svjetonazora“

 Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatski povijesni muzej prepoznat kao referentno mjesto vrijedne građe jer njegov fundus čini preko 300.000 predmeta. Suradnja s Muzejom Moslavine ju raduje, te se nada da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Goste iz Hrvatskog povijesnog muzeja pozdravio je zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš, a izložbu je otvorio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Željko Tomičić. Prigodnom glazbenim programom popratila ju je Margareta Andrić na flauti.
Izvor: radiomoslavina.hr27.9.2019. - KulturaBroj čitanja: 1615 ... Autor: Žaklina ...