GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Međunarodni znanstveno – stručni simpozij «100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća»


Međunarodni znanstveno – stručni simpozij  «100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća», održan je u dvorani Poduzetničkog inkubatora Kutina u organizaciji Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sekcije za petrokemiju, i Znanstvenog vijeća za naftno – plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU-a pod generalnim sponzorstvom tvrtke Petrokemija d.d. iz Kutine uz potporu Grada Kutine. Simpozij je održan u znaku obilježavanja 100 godišnjice otkrića proizvodnje amonijaka po Haber-Bosch procesu.

Kroz održani simpozij predavanjima se predstavila proizvodnja amonijaka u tvornici Petrokemija, a zatim i najnovija postignuća industrijske sinteze amonijaka od vodećih svjetskih stručnjaka iz tvrtki KBR, Siemens i Clariant.

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić pozdravio je skup nazočnih te istaknuo važnost amonijaka za petrokemijsku proizvodnju. „Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što se u Kutini organizirao Međunarodni znanstveno – stručni simpozij  «100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća», jer smatram da u Hrvatskoj ne postoji bolje mjesto od naše Kutine u kojem bi se održao takav skup. Prošle godine obilježeno je 50 godina od proizvodnje mineralnih gnojiva u Gradu Kutini započeto 1968. godine izgradnjom prve faze gdje je najznačajnije postrojenje bilo i ostalo upravo postrojenje za proizvodnju amonijaka. Danas, zajedno sa drugom fazom naknadno izgrađenom 1983. godine, najznačajniji je pogon na tom kompleksu jer je amonijak ključna sirovina za sve ostale vrste mineralnih gnojiva koji se proizvode u Petrokemiji“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te dodao da je Petrokemiji nužno investiranje u znanje i opremu, jer upravo takvo investiranje u razvoj Petrokemije može osigurati njezinu sigurnu opstojnost i konkurentnost na tržištu.

Predsjednik Uprave Petrokemije, Davor Žmegač istaknuo je kako je iza Petrokemije jedan proces u kojem se promijenila vlasnička struktura i u cijelosti stabilizirala financijska pozicija ove industrije. „Unatoč vrlo složenom procesu uz puno varijabli koje dnevno utječu na naše poslovanje, duboko sam uvjeren da smo osigurali stabilno stanje Petrokemije u narednom razdoblju te napravili zajedno značajne pomake na tržištu. Pred nama je još veliki dio posla uređenja Petrokemije koje obuhvaća organizaciju procesa te dizanje razine naših inženjera koji su, uz radnike, glavni dio Petrokemije. U narednom periodu ćemo se zauzeti i učiniti dosta toga da upravo naši inženjeri, stručnjaci svih profila, budu nositelji razvoja Petrokemije. Petrokemija ima dobru budućnost, napravili smo veliki pomak u stabilizaciji kompanije, a predstoji glavni dio posla uz organizacija procesa, a to je uvođenje novih proizvoda i stvaranje boljeg i efikasnijeg postojećeg sustava upravljanja Petrokemije koji će postignutim uspješnim rezultatom biti na korist Gradu Kutini i našoj državi“, poručio je predsjednik Uprave Petrokemije, Davor Žmegač.

Na simpoziju je nazočilo 60 sudionika od kojih su, uz inženjere Petrokemije, nazočili članovi Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa, a svečanost otvorenja nastupom uveličali su učenici OGŠ Borisa Papandopula Kutina.30.5.2019. - GospodarstvoBroj čitanja: 2984 ... Autor: Martina ...