GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Proslavljena 230. obljetnica Osnovne škole Mate Lovraka


Obilježavanje 230. obljetnice rada OŠ Mate Lovraka započelo je početkom tjedna promocijom knjige  „Početnica kutinskog školstva“ koja je nastala suradnjom škole i kutinskog publiciste, novinara i kroničara Kutine, Dragutina Pasarića autora koji je i sam učenik bio ove škole. 

Završna svečanost u povodu obljetnice održala se danas u Domu kulture Pučkog otvorenog učilišta na kojoj je u ime Grada Kutine prisustvovao gradonačelnik Zlatko Babić u pratnji pročelnika UO za društvene djelatnosti i socijalnu skrb, Željka Tomičića i njegove pomoćnice Kornelije Marošević.

Proslavi su također nazočili predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja načelnica Sektora za rani predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, Zdenka Čukelj te zamjenik župana SMŽ, Roman Rosavec koji su pozdravnim govorom uputili prigodnu čestitku najstarijoj kutinskoj školi ističući vrijednosti obrazovanja i kvalitetnog rada ustanove.

Gradonačelnik Zlatko Babić pozdravio je sve prisutne , iskazao zadovoljstvo radom škole, od svih dobrih projekata, divnih učenika do još boljih rezultata kojima se škola može ponositi. Iskoristio je priliku i zahvalio ravnateljici Vedrani Banda na iznimno dobroj suradnji s Gradom u raznim projektnim aktivnostima. „Lijepo je biti dio jedne ovako pozitivne priče, ovakvog slavlja jer ipak na djeci svijet ostaje, a Grad Kutina je Grad prijatelj djece stoga s ponosom mogu reći da smo tu uz vas za nove projekte, pobjede, poboljšanja“, dodao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Ravnateljica Vedrana Banda istaknula je bitne povijesne trenutke OŠ Mate Lovraka, sadašnje ali i buduće. Naglasila je kako je škola mjesto gdje su bitni ljudi , svi, od učitelja, učenika do roditelja, ali i mjesto gdje se svi osjećaju zadovoljno, gdje pripadaju, kao drugi dom. Zahvalila se Gradu Kutini na podršci koju im pruža, na svim ulaganjima u školu kako bi imali standardne uvjete za kvalitetan rad.

Današnja škola Mate Lovraka broji 413 učenika koji zauzimaju zapažene rezultate u svim nastavnim i izvannastavnim predmetima te izvanškolskim aktivnostima. Zahvaljujući neprestanom ulaganju škola dostiže postavljene ciljeve visokog pedagoškog standarda u odgojno-obrazovnom sustavu.

OŠ Mate Lovraka za svoj 230. rođendan dobila je novo ruho projektom energetske učinkovitosti. Riječ je o projektu unapređenja energetske učinkovitosti na dvije zgrade škole, istočnoj i zapadnoj s dvoranom što je ukupno vrijednost od gotovo 4 milijuna kuna od čega je Grad Kutina sufinancirao sa 0,9 milijuna kuna od ukupne vrijednosti radova. Radi se o kulturno – povijesnom spomeniku kojeg se moralo prilagoditi pedagoškom standardu i zahtjevima za boravak djece u školi. U OŠ Mate Lovraka zahvaljujući energetskoj obnovi, boravak ljeti i zimi znatno je kvalitetniji i ugodniji za djecu i djelatnike škole.

Današnju svečanu proslavu svojim odličnim priredbama upriličili su učenici osnovne škole i zbor učiteljica koji je za ovu prigodu uz pratnju školskog benda izveo dvije pjesme, a prikazane su i video čestitke koje su uputile razne estradne i televizijske zvijezde.

U nadasve lijepom slavljeničkom ozračju proslavljena je obljetnica najstarije kutinske osnovne škole Mate Lovraka koja je ispratila mnoge generacije na životni put, unijela toplinu, ljubav i zaštitu u učeničke klupe, a zauzvrat dobila sretna i nasmiješena lica učenika i roditelja koji se uvijek rado sjećaju svojih učeničkih dana.

 

 

 17.5.2019. - DruštvoBroj čitanja: 2604 ... Autor: Martina ...

RSS