GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Završeni radovi na energetskoj obnovi škola i vrtića


Završeni su radovi na energetskoj obnovi pet zgrada, odnosno 4 škole i vrtića kojima će se ostvariti ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 50 posto. Projekt energetske obnove svih pet objekata završen je prije najavljenog roka, do kraja ožujka 2019, a zbog dobre organizacije tijekom radova učenici se u nastavnoj godini nisu morali premještati u druge učionice i objekte.

Obnovom škole i vrtića osigurani su bolji uvjeti učenicima i vrtićancima, dok će se ostvarene uštede uložiti u poboljšanje kvalitete obrazovnog procesa, na korist djece i djelatnika.

Tim povodom, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, pročelnik UO za društvene djelatnosti Željko Tomičić, pomoćnik pročelnika za razvoj i upravljanje projektima Mišel Novosel, viši savjetnik za infrastrukturne projekte i civilnu zaštitu Eldar Obralić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić, direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić te voditelj projekta Vlado Vujica uz ravnatelje osnovnih škola i dječjeg vrtića obišli su energetski obnovljene zgrade.

Izrađenim projektima energetske obnove napravljena je izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjske stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode PTV-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije OIE, dok je u Osnovnoj školi Banova Jaruga i Stjepana Kefelje ugrađena podizna stepenišna platforma kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

Ukupna vrijednost energetske obnove iznosi 15 milijuna kuna od čega je 7 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU, 3 milijuna kuna je sufinancirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je 5 milijuna kuna osigurano iz gradskog proračuna.

OŠ Stjepana Kefelje bila je najveći potrošač energenata i veliki teret na proračunu Grada, a nakon ove energetske obnove, ušteđena sredstva na energentima, moći će se kvalitetno preusmjeriti na opremanja škola novim nastavnim sredstvima koja će biti potrebna za novi oblik nastave koji se očekuje nakon provedbe kurikularne reforme. Prošlo je gotovo dvije godine od pripreme projektne dokumentacije do potpisivanja ugovora o početku gradnje. U energetsku obnovu OŠ Stjepana Kefelje uloženo je 7,2 milijuna kuna.

OŠ Stjepana Kefelje prije energetske obnove, 2018. godina


OŠ Stjepana Kefelje poslije energetske obnove, 2019. godina

U OŠ Mate Lovraka riječ je o projektu unapređenja energetske učinkovitosti na dvije zgrade škole, istočnoj i zapadnoj s dvoranom što je ukupno vrijednost oko 3,5 milijuna kuna od čega Grad Kutina sufinancira sa 0,9 milijuna kuna od ukupne vrijednosti radova. Radi se o kulturno – povijesnom spomeniku kojeg se moralo prilagoditi pedagoškom standardu i zahtjevima za boravak djece u školi. OŠ Mate Lovraka najstarija je kutinska škola koja će ove godine proslaviti 230 godina svoga rada, tako da će za svoju obljetnicu škola biti uljepšana, te će u njoj biti ugodniji boravak ljeti i zimi za djecu i djelatnike škole.

OŠ Mate Lovraka prije energetske obnove, 2018. godina


OŠ Mate Lovraka poslije energetske obnove, 2019. godina

U OŠ Banova Jaruga uloženo je 2 mln kn na sve ove prethodne već spomenute radnje energetske obnove tako da će škola 125. obljetnicu dočekati u novom ruhu s ciljem kvalitetnijih uvjeta za rad u školi, ali i ostvarenja značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije.

OŠ Banova Jaruga prije energetske obnove, 2018. godina


OŠ Banova Jaruga nakon energetske obnove, 2019. godina


OŠ Banova Jaruga prije energetske obnove, 2018. godina


OŠ Banova Jaruga poslije energetske obnove, 2019. godina

Projektom energetske obnove na dječjem vrtiću „Neven“ uz neophodno uložena europska sredstva omogućuje se korištenje obnovljivih izvora energije kojom će se postići smanjenje potrošnje energije zgrade Dječjeg vrtića „Neven“ čiji je dosadašnji problem bio prekomjerna potrošnja energije zgrade što je dodatno utjecalo i na ugođaj boravka u prostoru objekta.

Dječji vrtić "Neven" prije energetske obnove, 2018. godina

Dječji vrtić "Neven" poslije energetske obnove, 2019. godina

Ova obnova je podizanje standarda boravka djece u vrtiću, koji je izrazito važan jer se omogućava ne samo čuvanje djece, već i njihova edukacija i socijalizacija bez obzira o kojoj se dobnoj skupini radi te je sustavni dio projekta obnove osnovnih škola i vrtića u cilju korištenja obnovljivih izvora energije kojom će se postići smanjenje potrošnje energije čime se uspostavlja trajni sustav energetske uštede i podizanje kvalitete objekta za odgoj i obrazovanje uz pozitivan utjecaj na okoliš.

Dječji vrtić "Neven" prije energetske obnove, 2018. godina


Dječji vrtić "Neven" poslije energetske obnove, 2019. godina

Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna kuna od čega  je 1.1 milijun sufinanciran sredstvima iz EU fondova, 0,5 mil. kuna daje Europski fond za regionalni razvoj, dok 0,4 milijuna kuna osigurava Grad Kutina.

OŠ Mate Lovraka prije energetske obnove, 2018. godina

„Energetskom obnovom ovih ustanova dobili smo visoki standard boravka naše djece, učitelja i odgojitelja što je osnovni cilj ovog projekta uz energetsku uštedu od 25 - 30%, jer se u neke od tih zgrada nije ulagalo od kada su izgrađene“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te poručio da je stvaranje uvjeta za kvalitetni odgoj i obrazovanje djece od izuzetne važnosti za napredak cijele zajednice.

OŠ Mate Lovraka poslije energetske obnove, 2019. godina

U tijeku su nove pripreme za projekt energetske obnove na Dječjem vrtiću „Maslačak“ i zgradi gradske uprave. Grad Kutina u suradnji sa RA MRAV, ulaže znatne napore kako bi povukli sredstva iz europskih i nacionalnih fondova, što nije nimalo lako. Treba zadovoljiti niz kriterija propisanih natječajima o čemu se brinu projektni timovi u Gradskoj upravi i RA Mrav koji su do sada zaista puno napravili na tom planu, a ova ulaganja će zasigurno promijeniti tijek i razmišljanje u pozitivnom smjeru, te će i sama kvaliteta rada biti puno veća.

OŠ Mate Lovraka istočna i zapadna zgrada nakon energetske obnove, 2019. godina

 

 18.1.2019. - DruštvoBroj čitanja: 2049 ... Autor: Martina ...