GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Brinjanima proslavljen Blagdan svete Jelene Križarice


U nedjelju je  u Brinjanima u istoimenoj kapelici na groblju Misom proslavljen  Blagdan svete Jelene Križarice.  Svetu misu je predvodio mladomisnik,  vlč . Hrvoje Zovko uz koncelebraciju p. Andrije Woska i p. Artura Makare!

Proslavi je uz brojne  vjernike iz cijele Župe Bl. Alojzija Stepinca nazočio i gradonačelnik Zlatko Babić.

Pjesmu su  animirali članovi  župnog  zbora „AS“.

Osvrnuvši se na život sv. Jelene Križarice majke cara Konstantina i žene duboke vjere, koja se očitovala u mnogobrojnim djelima,   vlč. Hrvoje Zovko je u nadahnutoj  propovijedi rekao:

„ Sv. Jelena Križarica bila  je veoma siromašna porijekla a onda je naglo uzdignuta kada ju je vojskovođa Konstancije uzeo za svoju ženu. Zbilo se ono što BDM u svojoj pjesmi pjeva: Silne zbaci s prijestolja a uzvisi neznatne. Zacijelo je to bila djevojka dobrih osobina i ljepote kada ju je tako ugledan čovjek uzeo za ženu. Bila je kršćanka. Imali su sina Konstantina. No kada je Konstancije postao car, trebao je otpustiti ženu neugledna roda i uzeti drugu. Dogodilo se da je nakon njega sin Konstantin postao prvi čovjek carstva i on vraća svoju majku na carski dvor. Mogao je Konstantin imati mnogo nedostataka, ali svakako je to da je majku uzeo k sebi za pohvalu i uzor i današnjim mladim obiteljima koje lako zaboravljaju svoje roditelje.

Jelena se ni u svojem siromaštvu nije osjećala poniženom, niti se u carskoj kući uzoholila. Ona je bila svjesna da se po križu postaje velik i zato je s udivljenjem uvijek razmišljala o križu Kristovu na kojemu je dovršeno spasenje svijeta. Predaja kaže da je našla upravo onaj križ na kojemu je Isus razapet. Zato je zovemo Križarica. Ona pripada onoj šutljivoj većini kršćana prvih stoljeća koja je nosila svoj križ strpljivo, nalazila u povezanosti vlastitog križa s Isusovim križem snagu i ljubav prema životu i svakom čovjeku.

Od svete Jelene Križarice možemo puno naučiti:

  •  Ako si strpljiv, Bog će te kad-tad nagraditi milosnim trenutkom.
  • Čak i kad te netko posrami jer misli da ima puno pravo na to, glavu i koljena sagni jedino pred Božjom veličinom, nikad pred ljudskom.
  •  Ako imaš vlast, moć i novac, učini njime nešto dobro.
  • Iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna žena. Isto vrijedi i za careve.
  • Puno putuj. To širi vidike.
  • Uza sve obveze, ne zaboravi da je smisao tvog života pronaći križ i prihvatiti ga.“

Na kraju Svete mise  vlč. Hrvoje Zovko podijelio je mladomisnički blagoslov i  oprostio se od vjernika Župe Bl. Alojzija Stepinca jer je odlukom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića imenovan   župnim vikarom u župi sv. Lovre u Petrinji i uskoro preuzima novu službu. Tom prilikom p. Andrija Wosko predao mu je prigodne poklone.

Ranije toga dana, na jutarnjoj Svetoj misi u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca vjernici su se oprostili i od p. Artura Makare, duhovnog pomoćnika u Kutinskoj Slatini, jer  je imenovan   župnim vikarom u župi BDM  Snježne u Kutini.

Slavlje je nastavljeno  u mjesnom domu u Brinjanima gdje su domaćini za sve pripremili hranu i piće a goste  su zabavljali tamburaši KUD-a  Šartovac.

 20.8.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1159 ... Autor: Martina ...