GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

RAST CIJENA PRIRODNOG PLINA I CO2 NAJVEĆI TERET U POSLOVANJU PETROKEMIJE U PRVOM POLUGODIŠTU 2018. GODINE


Nadzorni odbor Petrokemije d.d. na sjednici održanoj 30. srpnja 2018. godine razmotrio je i usvojio Izvješće o poslovanju za prvo polugodište 2018. godine u kojem je vidljivo kako vanjsko okruženje, financijsko i tržišno, u kojem Društvo djeluje i dalje predstavlja najveći teret u poslovanju ove kutinske kompanije. 
 Ostvareni prihodi Društva u navedenom razdoblju iznose 923 milijuna kuna, prodaja mineralnih gnojiva ostvarena je na razini od 519 tisuća tona, a osigurane su investicije u iznosu od 38,7 milijuna kuna. Rashodi u izvještajnom razdoblju prelaze iznos ukupnih prihoda za 176 milijuna kuna. Bitno je naglasiti kako faktor rasta cijene prirodnog plina i naknade za CO2 čine 70% ostvarenog gubitka u izvještajnom razdoblju, a u istom razdoblju došlo je i do rasta cijena ostalih značajnih sirovina. 
Premda je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježena manja količinska prodaja mineralnih gnojiva, vidljiv je pozitivan trend u strukturi prihoda gdje prodaja na domaćem tržištu bilježi porast od 6,4% u odnosu na isto izvještajno razdoblje u prošloj godini. 
 Nakon dužeg razdoblja priprema u ljetnom periodu 2018. godine provodi se opsežan dvogodišnji remont postrojenja Petrokemije d.d., kako bi se osigurala tehničko tehnološka kondicija postrojenja za sljedeće razdoblje, a djelomično provele i investicije u modernizaciju i povećanje energetske učinkovitosti. 
Dodajmo kako su u vrijeme izrade ovih Izvješća u tijeku aktivnosti u skladu s odlukama Glavne skupštine od 9. srpnja 2018. godine, kojima se definira budući model poslovanja Petrokemije d.d., a dokapitalizacija bi trebala stvoriti preduvjete za uravnotežen model financiranja modernizacije postrojenja i ulaganja u veću učinkovitosti svih procesa u Društvu. 
Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora, g. Marijan Kuprešak podnio je ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Petrokemije d.d. s danom 1.8.2018.

                                                                                                                                                                                 Petrokemija d.d.

                                                                                                                                                                         Korporativne komunikacije31.7.2018. - GospodarstvoBroj čitanja: 1005 ... Autor: Martina ...