GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Petrokemija je proslavila 50 godina postojanja


Kutinska Petrokemija svečanom sjednicom obilježila je prvih 50 godina rada. Na svečanosti održanoj tim povodom nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župana SMŽ Ivo Žinić i njegov zamjenik dr. Roman Rosavec, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač, član Uprave Petrokemije Davor Žmegač, predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Mijo Šepak i članovi Nadzornog odbora, predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldotta, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, v.d. predsjednik Samostalnog Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus, gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, zamjenici gradonačelnika Grada Kutine Sonja Repić i Damir Markuš, predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić i mnogi drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Vlade RH  Andrej Plenković izrazio je uvjerenost kako je upravo hrvatska Vlada svojim posljednjim mjerama omogućila nastavak proizvodnje u Petrokemiji, dodajući da je Petrokemija od iznimnog značaja za hrvatsko gospodarstvo.

„Petrokemija je tvornica koja je obilježila hrvatsku industriju, hrvatski izvoz, te koja daje veliki doprinos hrvatskom BDP-u“, istaknuo je između ostalog hrvatski premijer Andrej Plenković na svečanosti održanoj u povodu 50.obljetnice kutinske Petrokemije. Premijer je dodao da je to tvornica koja ne samo da je veliki proizvođač mineralnih gnojiva nego ujedno i jedan od prvih top 5 hrvatskih izvoznika, te da 30% plina kojeg konzumiramo u Hrvatskoj potroši Petrokemija. Premijer je dodao kako je Vlada najnovijom odlukom od prije 10-ak dana najbolje pokazala svoju podršku Petrokemiji u očuvanju radnih mjesta i proizvodnje u njoj, te da su tako poslali najbolju poruku da žele daljnju proizvodnju, daljnji rad industrije i daljnju korist za sve zaposlenike Petrokemije, građane Kutine i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač istaknuo je kako mu je drago što je premijer osobnim dolaskom na obljetnicu Petrokemije pokazao potporu Petrokemiji u njenom nastojanju da opstane na tržištu, istaknuvši da premijer razumije kolika je važnost Petrokemije za hrvatsko gospodarstvo, za ovaj kraj, za Sisačko-moslavačku županiju, ali i za hrvatsku poljoprivredu te za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Đuro Popijač je dodao da ono što je Vlada činila posljednjih pola godine na čelu s premijerom Plenkovićem u potpunosti je otvorilo šansu i mogućnost za pronalazak trajnog rješenja za opstojnost i razvoj Petrokemije. A taj je gigant od iznimne važnosti i za gospodarstvo Kutine, ali i Sisačko-moslavačke županije, istaknuli su čelnici Kutine te Sisačko-moslavačke županije. 

Gradonačenik Kutine Zlatko Babić u pozdravnom govoru istaknuo je kako se sva ova desetljeća Grad Kutina razvijao i podupirao orijentaciju Petrokemije d.d., stekavši status regionalnog gospodarskog središta te da razvoj Kutine nije vezan samo uz doprinose Petrokemije d.d. u gradskom proračunu već i nizom suradničkih programa na podizanju standarda i općenito kulture življenja dodajući podatak da 35% izvornih prihoda Proračuna Grada Kutine dolazi upravo od Petrokemije, no da ona donosi i daleko više kroz neizvorne prihode. 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić kao osobni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića čestitao je građanima Kutine i zaposlenicima Petrokemije ovaj važan dan dodajući kako se veliki napori ulažu u ovu tvrtku, te se nada dobrim rezultatima i pronalasku strateškog partnera u što skorije vrijeme.

Svečanost u povodu 50.obljetnice kutinske tvornice bila je i prigoda da se pogleda kraći film o povijesti Petrokemije, te da se vidi kako je sve počelo, ali i gdje se tvornica nalazi danas. 

Uz obljetnicu, u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina, postavljena je i izložba o 50 godina Petrokemije koja na jednom mjestu daje presjek polustoljetne povijesti najvećeg kutinskog gospodarskog giganta, uz kojeg su vezane gotovo sve kutinske obitelji.

Tom prilikom ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda-Kutlić istaknula je kako je cilj izložbe prezentiranje povijesti „moslavačke hraniteljice“, tvornice bez čijeg postojanja Moslavina ne bi bila ono što je danas.

Petrokemija trenutno ima 1570 radnika, a ovu tvrtku i Grad Kutinu vežu brojne niti zajedništva od izgradnje stambenih naselja, sportskih i drugih objekata, prometnica, darovanih skulptura, uređenog okoliša tik uz proizvodna postrojenja i drugo.

Petrokemija je stvarnost koja osim proizvodne i poslovne, ima i budućnost kulture življenja s prostorom i ljudima koji nose njezin razvoj.4.6.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2166 ... Autor: Martina ...

RSS