GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Održana tiskovna konferencija Zaklade "Ivanova kuća"


Zaklada Ivanova kuća iz Kutine pripremila je projekt pod nazivom  „Park sjećanja“ za starije osobe, oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija koji je predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Gradskoj vijećnici Grada Kutine.

 

Projekt je pripremljen u suradnji s projektnim partnerima Gradom Kutinom, Neuropsihijatrijskom bolnicom "Dr. Ivan Barbot" Popovača i Družbom sinova Bezgriješne iz Kutine, a aplicirat će se za financiranje iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici-FAZA 1“ koji je objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, pročelnik Ivan Crnac, Mišel Novosel, predstavnik Odsjeka za razvoj i upravljanje projektima, pater Mariano Passarini, upravitelj Kuće fra Bonifacija u Kutini, časna sestra Mirjam Kuštreba, Klanjateljica Krvi Kristove i promotorica beatifikacije fra Bonifacija Pavletića, Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

Vrijednost projekta „Park sjećanja“ za starije osobe, oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija iznosi gotovo 1,5 mil. kn, a predviđeno trajanje provedbe projekta je 24 mjeseca. Projektom se želi povećati dostupnost socijalnih usluga u zajednici uz povećanje njihove kvalitete i podizanje svijesti šire zajednice o problemima i potrebama ranjivih skupina u društvu što će dovesti do njihove veće socijalne uključenosti te olakšati funkcioniranje njihovih obitelji uz lakšu prilagodbu poslovnog i privatnog života.

Projektnim aktivnostima planira se obuhvatiti 20 starijih osoba, oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija kao i članove njihovih obitelji.

Mišel Novosel, predstavnik Odsjeka za razvoj i upravljanje projektima, prezentirao je idejni projekt građevinskih radova.

Objekt će se nalaziti na križanju Cvjetne i Crkvene ulice unutar kojeg će se urediti mirisni vrt u „Parku sjećanja“ na zemljištu u vlasništvu partnera Družbe sinova . U njemu će biti zona za rekreaciju opremljena spravama i opremom za vježbanje te će se provoditi brojni programi za oboljele, starije osobe i članove njihovih obitelji. U „Parku sjećanja“ održavat će se okupacijske terapije s ciljem poboljšanja funkcionalnih, psihičkih i socijalnih sposobnosti oboljelih. Osim toga, održavat će se kreativne i glazbene radionice. U okviru kreativnih radionica stariji i oboljeli će izrađivati različite kolaže, dok će u okviru glazbenih moći sudjelovati u plesu i pjevanju. S obzirom da je osjet njuha zadnji koji oboljeli od AB gube, organizirat će se sadnja vrta različitim cvijećem te povrćem za što će se nabaviti sadnice i oprema.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić zahvalio je Zakladi Ivanova kuća, Neurospihijatrijskoj bolnici „Ivan Barbot“ Popovača što su svojom aktivnošću pomogli u realizaciji ovog projekta, ali i na stvaranju uvjeta za brigu oboljelih od Alzheimera te svim volonterima koji već sada aktivno sudjeluju u radu i brizi o oboljelima.

„Ovaj projekt i prijava su samo manji dio od onog što nam je glavni cilj u realizaciji, a to je izgradnja jednog objekta, paviljona u kojem bi mogli trajno ili povremeno smjestiti oboljele od Alzheimera kako bismo uz adekvatnu skrb i pomoć pomogli oboljelima i njihovim obiteljima.Ovo je inicijativa od Zaklade Ivanova Kuća, a Grad Kutina je širom otvorio svoja vrata i podupire ovaj projekt koji ćemo nastojati realizirati i nadograditi ga u kasnijim fazama da bude na jednoj zadovoljavajućoj razini ne samo na ponos Grada Kutine i SMŽ već na razini cijele države.“, istaknuo je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Po podacima SMŽ nalazi se na trećem mjestu po broju oboljelih od Alzheimerove bolesti, a upravo ovim projektom će se odgovoriti na probleme s kojima se stariji i oboljeli od AB i drugih demencija suočavaju, a to je prije svega nedostatak sadržaja u zajednici, uz općenit nedostatak prilike za osobni rast ili kvalitetno provođenje vremena što dovodi do bržeg kognitivnog i fizičkog pada. Osigurat će im se veća uključenost u društvo i olakšati pomirenje poslovnog i privatnog života članovima njihovih obitelji putem širenja dostupnih socijalnih usluga uz stalno podizanje njihove kvalitete i osiguravanjem prostornih i stručnih kapaciteta koji će adekvatno odgovoriti na sve potrebe.

 30.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2186 ... Autor: Martina ...