GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Zastupnica EP-a Marijana Petir u SŠ Tina Ujevića


Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" od školske godine 2016./2017. provodi se u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojega na sebi svojstven način provodi svaka od uključenih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Tijekom tri godine održavanja programa, njime će biti obuhvaćeno čak 35 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske među kojima je i Srednja škola Tina Ujevića iz Kutine u kojem sudjeluju učenici 3. razreda svih usmjerenja te škole.

U sklopu projekta školu je posjetila zastupnica u Europskom parlamentu  Marijana Petir. Projekt je krenuo s predmeta etike, a uključio je i učenike koji slušaju sociologiju, te politiku i gospodarstvo.

Marijana Petir ističe kako su do sada u projektu učenici kao vršnjaci edukatori održali 30 radionica u 15 razreda na različite teme vezane za Europsku uniju, a kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, učenike je upoznala s njezinom funkcijom, načinom donošenja odluka u EP, ali i provedenim projektima te svim benefitima koji su njima postignuti. Petir je tom prilikom učenicima objasnila koja su to područja i načini djelovanja u EP, te koliko se i na koji način može postići angažmanom jednog zastupnika.

Kao članica Odbora za ruralni razvoj u EP, Marijana Petir istaknula je da se borila upravo za taj resor budući da EU iz svoga proračuna 40 % EU sredstava izdvaja upravo za poljoprivredu. «Cilj nam je da novac koji nam je na raspolaganju koristimo na dobar i pametan način, što dosad nije bilo tako. Mladi odlaze sa sela, ruralne sredine i obiteljska gospodarstva vape za investicijama. Petir ističe da se svojim radom izborila za veće potpore, kao i za zdrave obroke u školama gdje je prošla njezina inicijativa da se voće povrće i mlijeko nabavlja od lokalnih proizvođača.

«Drago mi je posjetiti SŠ Tina Ujevića u kojoj nisam prvi puta. Poznato je da ste jedna od najboljih škola u SMŽ i stoga sam sretna što imam priliku informirati mlade ljude jer smatram da je jako važno da oni znaju što se radi na određenim političkim razinama budući da tih informacija mladi nemaju u dovoljnoj mjeri». - istaknula je Marijana Petir.

Ovaj obrazovni program s ciljem podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji i parlamentarnoj demokraciji, uvelike učenicima približava rad europskih institucija, ali i upućuje na to kako i sami mogu aktivno sudjelovati u kreiranju europskih politika.

 3.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1953 ... Autor: Martina ...