GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Posjet pomoćnice ministrice obrazovanja RH OŠ Vladimira Vidrića


U eksperimentalni program „Škola za život“ ušlo je 46 osnovnih i 26 srednjih škola s područja RH dok su s područja SMŽ u program ušle 4 škole, među kojima i OŠ Vladimira Vidrića.

Pomoćnica ministrice obrazovanja RH, Lidija Kralj, obišla je dvije škole s područja Moslavine kako bi porazgovarala s učiteljima i ravnateljima, te predstavnicima lokalne zajednice o provođenju programa.

Istaknula je kako su u eksperimentalni program ušle različite škole, i velike i male, i one koje su u ruralnim dijelovima i one u velikim sredinama, na otocima, ali i napredne škole s Erasmus projektima iza sebe, kao i škole početnice na tom području. „Želimo vidjeti kako teče reforma u različitim školama, kako se provodi obzirom upravo na te različitosti, kakve su poteškoće i što su prednosti u praksi sa svih aspekata“, istaknula je pomoćnica ministrice.

Kroz program učitelje očekuje niz promjena od metoda podučavanja i vrednovanja koje nisu vidljive na prvi pogled, do onih usmjerenih na opremanje škole. Učenici i učitelji od 1. do 5. razreda i oni za 7. i 8. razred iz grupe prirodnih predmeta će dobiti besplatne udžbenike i tablete, a nastava će se obogatiti svim potrebnim materijalima. Digitalizacija i online komunikacija svih čimbenika procesa sastavni je dio ove reforme, a izrada metodičkih priručnika pomoći će nastavnicima da se lakše snađu tijekom primjene novih nastavnih sadržaja.

Osnovna škola Vladimira Vidrića je dosad sudjelovala u Erasmus projektima, a neki od projekata s djecom romske populacije također su im donijeli međunarodno iskustvo.

“Mi smo kao škola vrlo složno ušli u taj proces,  uz 100% podršku i učitelja i roditelja. To je svojevrsna nadgradnja i uvjerena sam da ćemo sve korake reforme uspješno provoditi. Djeca će svakako kroz ovaj program dobiti više, od uvođenja informatike u prvi razred, pa nadalje. Idemo korak po korak i već sada dobivamo smjernice rada“, rekla je Snježana Coha.

Podršku OŠ Vladimira Vidrića dala je zamjenica gradonačelnika Kutine Sonja Repić, te zamjenica pročelnika za društvene djelatnosti Grada Kutine, Kornelija Marošević. Obje su istaknule kako će  OŠ Vladimira Vidrića  u provođenju reforme imati podršku Grada koji će ju pratiti u svim potrebnim segmentima.

Učitelji OŠ Vladimira Vidrića nakon izlaganja zamjenice ministrice mogli su postaviti pitanja oko tijeka procesa i svega što ih zanima uz ovaj program.  Kako saznajemo mentorski tim Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koje će provoditi evaluaciju po školama prolazi sve potrebne edukacije, a jednako su u tijeku i edukacije za ravnatelje i učitelje škola u eksperimentalnom programu.  “Škole će pratiti mentorski timovi koji će dolaziti 4 puta tijekom godine i pružati im podršku, pomagati, savjetovati, slušati prijedloge i primjere dobre prakse.“, rekla je Lidija Kralj.

Sve u svemu naše učenike i njihove nastavnike očekuje potpuno novi pristup radu, novi kurikulumi, digitalni udžbenici, tableti, opremljeni kabineti, besplatan internet, nove metode poučavanja koje iziskuju kritičko i logičko zaključivanje kod učenika. Moglo bi se zaključiti, nastava svojstvena vremenu u kojem živimo i standardu 21. stoljeća.

Na razini Hrvatske u program je uključeno 6401 učenik osnovnih škola, 2323 učenika srednjih škola, osiguran je veliki iznos sredstava od 200 milijuna kuna iz državnog proračuna, Europskog socijalnog fonda i Programa potpore strukturnim reformama.

 2.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1464 ... Autor: Martina ...