GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Sudionici Erasmus+ Sport programa iz šest europskih zemalja u Kutini


U Kutini je od 24. do 27. travnja održan peti trening u sklopu trogodišnjeg Erasmus+ sport projekta „Razvoj i implementacija prakse u skladu sa strategijom HEPA u lokalnim zajednicama diljem Europe (DEVHEPA)“. HEPA strategija je strategija Svjetske zdravstvene organizacije kojoj je cilj međusektorska promocija tjelesne aktivnosti u svrhu prevencije kroničnih bolesti.  Slogan projekta kojem je nositelj Sportska agencija Grada Kekave je „Go active“, a partneri su različite institucije iz 6 partnerskih zemalja; Latvija, Litva, Poljska, Italija, Turska i Hrvatska. Hrvatski partner je Rukometni klub Moslavina.

Za vrijeme boravka u Kutini 27 sudionika treninga imalo je priliku kroz različite sadržaje saznati nešto novo o sportu u Kutini i Hrvatskoj, izmijeniti iskustva o implementaciji HEPA strategije u njihovim lokalnim zajednicama. 

Nakon uvodnog dijela i upoznavanja Davorin Adamović predstavio je domaćina RK Moslavinu kroz prošlost i sadašnjost, a Kristina Mikuličić u teoretskom i praktičnom dijelu upoznala sudionike o radu škole i programu univerzalne športske škole koji škola Vladimira Vidrića provodi s učenicima nižih razreda. 

Drugi dan započeo je motivacijskom radionicom samoizgradnje koju je pripremila Marieta Di Gallo, a nastavio razmjenom iskustava partnera. Za vrijeme studijskog posjeta Zagrebu sudionici su pohađali predavanja na Kineziološkom fakuletu u sklopu kojih je prof. dr.sc., Damir Knjaz iznio detalje istraživanja biološke dobi i utjecaj fizičke aktivnosti na istu. 

Imali su prilike vidjeti dijagnostički laboratorij i rezultate testiranja koja fakultet provodi za mnoge vrhunske sportaše. Prilikom posjeta Zagrebu posjetili su muzej Dražena Petrovića gdje su imali priliku porazgovarati s voditeljicom muzeja gospođom Biserkom Petrović. 

Posljednji dan sudionici su proveli u Gradskoj upravi gdje ih je ugostila zamjenica gradonačelnika Sonja Repić koja je ujedno i voditeljica projekta ispred RK Moslavina. Nakon prezentacije postojeće sportske infrastrukture u Kutini i planova za budućnost sudionici su primili potvrde o sudjelovanju u projektu.

U poslijepodnevnim satima posjetili su tri najveća kutinska kluba; RK Moslavina, AK Moslavina, NK Moslavina gdje su aktivno sudjelovali u treninzima naših sportaša. 

Tijekom sva četiri dana treninga poslijepodneva su bila rezervirana za fizičke aktivnosti kako bi si sudionici posvjestili potrebu za fizičkom aktivnošću. 

Tako su Lonjsko polje posjetili na biciklima, upoznali Kutinu tražeći znamenitosti u timovima te na taj način razvili zajedništvo i osjećaj timskog rada, a posljednji dan trenirali u rukometnom klubu i opustili se u nogometnoj utakmici.

Ovim putem organizacijski odbor treninga zahvaljuje svim sudionicima treninga, te onima koji su svojim zalaganjem pomogli uspješnosti istog. - izjavila je Sonja Repić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine i voditeljica projekta.

 30.4.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1279 ... Autor: Martina ...