GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Taktilna slikovnica učenika OŠ Zvonimira Franka o Lonjskom polju


U petak, 27. travnja u Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Zagrebu svečano je predana 3D taktilna slikovnica „Sretne rode“ koju su izradili učenici 7.b razreda OŠ Zvonimira Franka Kutina i mentorica knjižničarka Ana Demut, dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik, osvojivši prvu nagradu u natječaju Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.“. 

Ravnateljici knjižnice dr. sc. Jeleni Lešaja su slikovnicu predali Katja Starčić, u ime učenika 7.b razreda te Zoran Čavlović, član Upravnog vijeća Hrvatskih voda i voditelj Centra za obranu od poplava. O natječaju Hrvatskih voda govorila je Marija Vizner, a svečanom programu prisustvovali su srednjoškolci Hotelijersko-turističke škole iz Zagreba i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, koji su izveli i nekoliko glazbenih točaka s mentoricom Ružicom Rašpolić.

Slikovnica pod nazivom „Sretne rode“ izrađena je i prijavljena na natječaj Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.“ i osvojila prvu nagradu u kategoriji edukativnog materijala. Povodom Svjetskog dana voda 2018. u Kopačkom ritu, Hrvatske vode su uručile nagrade svim pobjedničkim radovima te u suradnji s Javnom ustanovom Kopački rit organizirale za učenike edukativan izlet i izvedbu predstave „Voda je život“, Kazališta Daska iz Siska.
Suradnja s Hrvatskom knjižnicom za slijepe započela je još školske godine 2016./2017. kada su učenici 6. b razreda s knjižničarkom Anom Demut izradili i poklonili knjižnici prvu taktilnu slikovnicu „Lonjsko polje“. Tekst na Brailleovom pismu izradili su članovi Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko – moslavačke županije. Detaljno upoznavanje sa Smjernicama za izradu taktilnih slikovnica pomoglo im je izraditi slikovnicu u skladu sa svim zahtjevima korisnika - slabovidnih i slijepih osoba. 
Ponukani odličnim rezultatima i željom za pomoći slabovidnim i slijepim osobama, posjetili su Hrvatsku knjižnicu za slijepe gdje su upoznati kako radi stroj koji piše Brailleovo pismo i vidjeli knjige na ovom pismu. Odlučili su se prijaviti na natječaj Hrvatskih voda s novom taktilnom slikovnicom u skladu s temom Svjetskog dana voda 2018. – Priroda za vodu. U listopadu 2017. započeli su s prvim aktivnostima, sastavljanju priče i ilustriranju slikovnice, nakon čega je uslijedio marljiv i ustrajan rad na izradi slikovnice s prirodnim materijalima. Svaku su stranicu žmireći prelazili prstima dok nisu bili sigurni da će slikovnica putem dodira moći ispričati osmišljenu ekološku priču. Cjelokupni tekst slikovnice na Brailleovom pismu izradile su djelatnice Hrvatske knjižnice za slijepe, koji su učenici uklopili u ilustracije slikovnice. 
Predstavnici OŠ Zvonimira Franka vratili su se u Kutinu sa Zahvalnicom Hrvatske knjižnice za slijepe, za izuzetnu suradnju i pomoć slabovidnim i slijepim osobama. „Volimo Vas!“ bile su riječi koje su učenici uputili mentorici Ani Demut nakon objave rezultata natječaja, izražavajući svoje osjećaje za sve što su naučili i postigli ovim projektom, pokazujući koliko je važno brinuti o svakom pojedincu našeg društva i pružiti ruku prijateljstva! Tada je svaki trud na kraju i nagrađen.  (MV)

 30.4.2018. - DruštvoBroj čitanja: 783 ... Autor: Martina ...