GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Kutini održana kazališna predstava "Žrtva za domovinu"


Bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu izveli su 24. travnja predstavu »Žrtva za domovinu« u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Kutina.

Glumci, tehničari i ostali sudionici predstave u Kutinu su došli u pratnji rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Anđelka Košćaka , a na predstavi su uz brojne posjetitelje bili i biskup Vlado Košić, kutinski župnik Drago Papić, dekan Ivan Benković , svećenici Kutinskog dekanata te gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i njegovi zamjenici Sonja Repić i Damir Markuš.

Predstava s elementima mjuzikla imala je za cilj približiti kutinskim gledateljima veličinu Stepinčeve žrtve kao i žrtve  hrvatskih branitelja, te potaknuti gledatelje na vjernost Crkvi i Domovini.

Prema riječima redatelja Domagoja Topića, ova predstava je posebna jer prikazuje našega Blaženika na drugačiji način. Osim što su prikazom biografskih elemenata iz Stepinčeva života istaknuli njegovu vjernost Kristu i Katoličkoj Crkvi koju je posvjedočio mučeničkom smrću, bogoslovi su njegov lik povezali i s ulogom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i na taj način istaknuli svevremensku vrijednost domoljublja.

Predstavu su osmislili: Domagoj Topić, redatelj; Vatroslav Siketić, scenarist; Petar Tisaj i Karlo Topalović, producenti; Leo Lang i Dominik Lučić, dirigent i glazba. Pred ispunjenom  dvoranom nastupili su: Stepinac (kao mladić): Mate Cikoja; Stepinac (kao nadbiskup): Ivan Lovrenović; tužitelj: Patrik Paulić; suci: Luka Premelić i Matija Vragović; župnik: Damir Kunić; nadbiskupov tajnik: Višeslav Foretić; milicajci: Toni Svitlanović i Deni Ban; kurir: Josip Mikec; sekretar: Kristijan Pezić; hrvatski branitelji: Krešimir Babić, Zvonimir Gašpar, Krunoslav Hikec, Karlo Blažun, Tomislav Varela i Alen Zelčić; tajnica: Nataša Dinka Bilać; provokatori: Josip Majsar i Petar Tisaj te narator: Ivan Pernar.

Uz sponzorstvo Grada Kutine za sve posjetitelje predstave ulaz je bio besplatan, a sjedeća mjesta Kino dvorane su bila gotovo ispunjena.

U predstavi „Žrtva za domovinu“  postignut je visoki domet cjelovite izvedbe prevladavajućeg pozitivnog dojma o vrlo poučnoj i originalnoj predstavi koja je svojom vrijednošću  ukazala na pogubnost totalitarizma 20. stoljeća, stoga ne čudi oduševljenje publike odličnom glumom  bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu  koji se uvelike mogu usporediti s profesionalnim kazališnim glumcima.     (m.p.k.)

 

 

 

 

 

 
25.4.2018. - KulturaBroj čitanja: 2432 ... Autor: Martina ...