GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Grad Kutina pomaže u uređenju Narodnog doma u Međuriću


Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić i Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, održali su radni sastanak s Vladimirom Bilekom, saborskim zastupnikom češke i slovačke nacionalne manjine, te s predstavnicima češke i slovačke nacionalne manjine iz Međurića na temu uređenja Narodnog doma u Međuriću u kojem aktivno djeluju udruga Češka beseda i Matica slovačka Međurić.

Na sastanku su nazočili Velibor Potužak, predsjednik Češke besede, Josip Jozefčik, predsjednik Matice slovačke Međurić i Željko Uzel, predstavnik MO Međurić .

Iz državnog fonda za nacionalne manjine koje je osigurao saborski zastupnik Vladimir Bilek, nastavit će se i tako završiti planirani radovi na uređenju doma u Međuriću.

Dom je u suvlasništvu Češke besede, Matice Slovačke Međurić i MO Međurić, a ukupno ulaganje planirano u narednom periodu je u iznosu od 350,000 kuna od čega se 90% planira osigurati iz državnog fonda za nacionalne manjine, dok 10% od iznosa osigurava jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad  Kutina sa iznosom od 35,000kn.

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, istaknuo je kako će na slijedećem rebalansu proračuna pronaći potrebna sredstva te osigurati iznos koji će biti uložen u sanaciju, izgradnju i dogradnju kako bi dom bio potpuno uređen.

Izuzetno aktivna udruga Češka beseda  i Matica slovačka Međurić, predano rade na očuvanju tradicije i baštine svoga naroda kako kroz tradicionalno obilježavanje Dana češke kulture tako i kroz razne aktivnosti , stoga je Grad Kutina iskazala zadovoljstvo što može sudjelovati ulaganjem u njihov kvalitetan rad koji je Kutini izuzetno značajan, jer kroz svoja razna gostovanja i programe, njeguju svoju kulturu i običaje te ju vješto prenose i na mlađe generacije.   (m.p.k.)

 30.3.2018. - DruštvoBroj čitanja: 975 ... Autor: Martina ...