GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Započinju energetske obnove osnovnih škola i dječjeg vrtića


Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Stjepana Kefelje, istočne i zapadne zgrade OŠ Mate Lovraka, OŠ Banova Jaruga i Dječjeg vrtića „Neven“ Kutina potpisali su u srijedu, 28.ožujka, u Gradskoj vijećnici Grada Kutine,  Vedrana Banda, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka, Ivica Petrović, ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje, Sandra Todorov, ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina i Sanja Marčec, ravnateljica OŠ Banova Jaruga sa predstavnicima tvrtke “ SLU-KOM“ d.o.o. i „Kapitel“ d.o.o.

Potpisivanju ugovora za projekt, koji se sufinancira sredstvima iz EU fondova, prisustvovali su Zlatko Babić,  gradonačelnik Grada Kutine, Tomislav Kojundžić, direktor Razvojne agencije Mrav, Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, te suradnici u projektu.

Izrađenim projektima energetske obnove predviđa se izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjske stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode PTV-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije OIE, dok se u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje, planira  i ugradnja podizne platforme kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

U OŠ Mate Lovraka, obnavljat će se i istočna i zapadna zgrada s dvoranom što je ukupno vrijednost oko 2,5 mln kn, u obnovu OŠ Banova Jaruga bit će uloženo 2 mln kn, OŠ Stjepana Kefelje 7,2 milijuna kuna, te u Dječji vrtić „Neven“  1,66 mln kn. U vrtiću će se obnoviti fasada, staviti nova stolarija, osuvremeniti sustav grijanja, te će se uštedama moći kvalitetnije opremiti prostor.

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić istaknuo je kako će ovo ulaganje zasigurno promijeniti tijek i razmišljanje u pozitivnom smjeru, te će i sama kvaliteta rada biti puno veća na veselje i djece i zaposlenika, ali i roditelja.

„OŠ Stjepan Kefelja najveći je potrošač energenata i veliki je teret na proračunu Grada,  a nakon ove energetske obnove, ušteđena sredstva na energentima, moći će se kvalitetno preusmjeriti na opremanja škola novim nastavnim sredstvima koja će biti potrebna za novi oblik nastave koji se očekuje nakon provedbe kurikularne reforme. Prošlo je gotovo dvije godine od pripreme projektne dokumentacije do potpisivanja ugovora o početku gradnje. Učitelji i djeca, te i ja, kao ravnatelj škole, nestrpljivo čekamo da vidimo našu školu u jednom novom, temeljito obnovljenom, svjetlu.“ istaknuo je Ivica Petrović, ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje.

Projekt energetske obnove ovih pet zgrada, odnosno 4 škole i vrtića, vrijedan je 15 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU, 3 milijuna kuna će izdvojiti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok će 5 milijuna kuna će biti osigurano iz gradskog proračuna.

Cilj obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije.   (m.p.k.)

 28.3.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2059 ... Autor: Martina ...