GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Osnovna Škola Vladimira Vidrića odabrana za projekt "Škola za život"


U Kutinskoj Gradskoj vijećnici, održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt OŠ Vladimira Vidrića „Škola za život“ koji se odnosi na eksperimentalno provođenje kurikularne reforme.

Na tiskovnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo, Željko Tomičić i ravnateljica Osnovne škole Vladimira Vidrića Kutina, Snježana Coha.

Od odabranih 72 škole od kojih su 46 osnovnih i 26 srednjih, sa sveukupno 8500 učenika i oko 1500 učitelja koji od jeseni kreću u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme, našla se i Osnovna škola Vladimira Vidrića iz Kutine.

Eksperimentalna primjena novog kurikuluma temelji se na novim pristupima učenju i poučavanju pod nazivom „Škola za život“ za koju se prijavilo tri puta više škola od predviđenog broja, a kriterij odabira bila je geografska pokrivenost, veličina i tipovi škola, škole u gradovima i manjim mjestima, selima i otocima, ali i dosadašnji rad škole s kojim se OŠ Vladimira Vidrića uvelike može pohvaliti, jer su bili partneri projekta „Razvoj kurikularne kulture“  nositelja Forum za slobodu odgoja, što je ujedno bila i preteća ovog eksperimentalnog programa.

Osigurano je oko 200 milijuna kuna iz EU fondova i državnog proračuna, koje će se utrošiti na nove nastavne materijale, stručna usavršavanja učitelja, nastavnika i ravnatelja, opremu škola i kabineta, besplatni pristup internetu, tablete za nastavnike i učenike, a organizirat će se i edukacije za roditelje.

Eksperimentalni program će se provoditi u prvom i petom razredu osnovne škole u svim nastavnim predmetima, dok će u sedmom razredu biti uključeni samo programi biologije, kemije i fizike.

Ravnateljica OŠ Vladimir Vidrić, Snježana Coha, izrazila je zadovoljstvo, jer smatra da su promjene itekako potrebne, te se nada da će ovaj projekt doprinijeti tome da novi kurikulum bude što kvalitetniji kako bi iz škole izlazila sretna djeca i zadovoljni roditelji, ali i učitelji koji će ujedno ovom reformom podnijeti najveći teret kao nositelji kompletne kurikularne kulture.

Gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić, uputio je zahvalu projektnom timu, te uz čestitke podržao njihov rad ističući kako Kutina, gledajući po programima zastupljenim u osnovnim školama, u potpunosti brani ime „Grad prijatelj djece“.

Osnovna škola Vladimira Vidrića iz Kutine, svakako se može pohvaliti radom svog projektnog tima, ali i ishodom koji će isti donijeti u budućnosti .   (m.p.k.)

 27.3.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2261 ... Autor: Martina ...