GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Nezaboravna Noć s Andersenom u kutinskoj knjižnici


U mnogim knjižnicama u svijetu već se 12 godina posljednji petak u ožujku održava Noć s Andersenom. Povod je rođendan najvećeg pisca bajki, a svrha - poticanje čitanja od najranije dobi.

Uz Hansa Christiana Andersena prvi puta noćilo se i u Kutini. Naime, mališani su prespavali u kutinskoj knjižnici i tako ostvarili nezaboravno iskustvo, a da sve bude kao u bajci pobrinule su se i knjižničarke uz ravnateljicu Suzanu Pomper.

U programu je sudjelovalo 25 djece, od kojih se 15 odlučilo na noćenje.

U program su se uključili izviđači iz Izviđačkog odreda "Betlehem" koji su za tu prigodu posudili vreće za spavanje, ravnatelj Sportskog centra Kutina, Marcel Vučetić koji je za ovu posebnu prigodu posudio tatami strunjače kako bi malim avanturistima spavanje bilo ugodnije, te „Tramontana“ koja je razveselila večerom prije pročitane bajke i nastavka druženja.

Sve je počelo u 18 sati zajedničkim upoznavanjem i pokazivanjem raznih igrica koje su izviđači pokazali poput sastavljanja šatora, vezanja čvorova i sl.

Nakon večere, knjižničarka Katarina pročitala je bajku "Postojani kositreni vojnik" budući da se ove godine obilježava 180 godina otkad je bajka napisana. Djeca su pažljivo slušala i kasnije ispričala svoje dojmove. Potom je uslijedila scenska igrica u kojoj su djeca prema slikama iz bajke "Ružno pače", koje je naslikala Jadranka Del Ponte, oživjela istoimenu bajku. Zatim su djeca crtala omiljene dijelove iz pročitanih bajki, te su se još malo igrali i glumili.

U pola deset navečer polako su svi skupa obukli pidžame i oprali zube, te se smjestili u vreće, a prije spavanja se pogledao i animirani film "Snježna kraljica" prema istoimenoj Andersenovoj bajci.

Nakon nezaboravne večeri, odlazak na počinak bio je pravi doživljaj, svih petnaestero u vrećama za spavanje!

Vjerujemo da su sanjali najljepše bajke svijeta s ovakvim završetkom, ali i započeli divno jutro buđenjem u prostorijama kutinske knjižnice uz audio bajku "Carevo novo ruho".  (m.p.k.)26.3.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1126 ... Autor: Martina ...