GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Godina značajnih investicija i projekata za Grad Kutinu


Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić ističe kako je osnovni razlog zbog kojeg se pristupilo izradi Izmjena i dopuna Proračuna Grada Kutine za 2018.godinu na 7.sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine održanoj 20.ožujka 2018., uključivanje novih investicijskih ulaganja u Proračun za koje se osiguravaju sredstva iz EU, te pomoći iz državnog proračuna i fondova pri državnom proračunu. Kako bi se mogli sklopiti ugovori za pojedina investicijska ulaganja u proračun su planirana sredstva za mnoga investiranja.

Na prošloj, 6. Sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine, vijećnici su usvojili prijedlog odluke o financiranju obnove Dječjeg vrtića, osnovnih škola Mate Lovraka, Stjepana Kefelje, te OŠ Banova Jaruga u svrhu ulaganja u projekte energetske obnove ovih ustanova.

Tako je grad Kutina uz pomoć RA MRAV osigurao provođenje 5 velikih projekata energetske učinkovitosti u osnovnim školama i Dječjem vrtiću ukupne projektne vrijednosti 19,3 mln kn, s udjelom bespovratnih sredstava prihvatljivih troškova od 60% za radove i 85% za dokumentaciju, nadzor i upravljanje projektima.

Očekuje se da će u energetsku obnovu OŠ Stjepana Kefelje biti uloženo najviše sredstava, 10,7 mln kn za obnovu krova, fasade, rasvjetnih tijela, novog malog kolektora za potrošnju vode, zamjenu stolarije i drugo.

U OŠ Mate Lovraka obnavljat će se i istočna i zapadna zgrada s dvoranom što je ukupno vrijednost oko 3 mln kn. Riječ je o zaštićenoj kulturnoj baštini po čemu su objekti OŠ Mate Lovraka specifični zbog restauratorskih i konzervatorskih radnji . U obnovu OŠ Banova Jaruga bit će uloženo 2,3 mln kn, te Dječji vrtić Neven 2,3 mln kn. U vrtiću će se obnoviti fasada, staviti nova stolarija, osuvremeniti sustav grijanja, te će se uštedama moći kvalitetnije opremiti prostor.

Važno je napomenuti da će se investirati i u razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu kojim bi se  ostvario značajni iskorak s obzirom na minimalne brzine pristupa internetu na području obuhvaćenom projektom odnosno osigurala bi se minimalna brzina prema svim korisnicima od 40Mbit/s.

Nije se zaboravilo niti na prigradska naselja, stoga su planirana sredstva za izgradnju mrtvačnice u Ilovi kako bi mještani Ilove imali dostojne uvjete, kao i mještani ostalih prigradskih naselja našeg Grada.

U planirana sredstva u proračunu uvrštene su i Zaklade, stoga će Grad sufinancirati program za osobe koje boluju od demencije pod nazivom Ivanova kuća, ali i program palijativne skrbi, nosioca projekta, Zaklade „Sandra Stojić“.

U planu je da se ove godine izgradi stećak koji nedostaje na spomen obilježju „Trokut“ Novska, a koji bi se odnosio na Grad Kutinu, Grad Popovaču i Općinu Velika Ludina.

Na stećku bi se nalazio popis naših poginulih branitelja, heroja,  na zapadno slavonskom ratištu, ali i poštovanje i počast hrabrosti hrvatskih branitelja s ovih područja.

U rebalans proračuna uvršten je i projekt novog dječjeg vrtića na Brunkovcu. Novi dječji vrtić je neophodan. Prema novim pooštrenim standardima i sadašnjim brojkama, tamo bi bilo smješteno 10-tak grupa. Prekapacitiranost vrtića problem je u cijeloj Hrvatskoj, a na tragu usklađivanja s novim pedagoškim standardima je upravo gradnja novog dječjeg vrtića na Brunkovcu, a gradnjom novog objekta podmirit će se potrebe roditelja za upisom djece u vrtić i tako smanjiti lista čekanja.

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić svojim pragmatičnim pristupom dokazuje kako mu je i dalje glavni cilj oporavak gospodarstva, ali i ulaganje u infrastrukturu koja je na nekim mjestima od krucijalne važnosti, stoga će ovaj usvojen rebalans proračuna za 2018. godinu sa 7.sjednice Gradskog vijeća, biti dobra uvertira u značajan pomak Kutine.  (m.p.k.)

 

 

 

 24.3.2018. - GospodarstvoBroj čitanja: 1876 ... Autor: Martina ...