GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Treće Marijansko hodočašće


Hodočasnici Trećeg marijanskog zavjeta za Domovinu u minula dva dana  pješice su  prošli  područjem gradova Kutine i Popovače. Jutros su se uputili prema Kloštar Ivaniću. U tamošnjem marijanskom svetištu  nakon 27 kilometara očekuju  se večeras.  Inače riječ je o svehrvatskom pješačkom zavjetnom hodočašću Mariji, a koju puk  rado naziva i „odvjetnicom Hrvata“.

 Započelo je u  Osijeku 11. lipnja i tijekom 75 dana hoda te prijeđenih oko 1700 kilometara završiti će u Dubrovniku 24. kolovoza. Sudionici se po želji uključuju  u dionice koji  prolaze njihovim župama,. Neki su  mu vjerni tijekom čitavog puta poput Kutinčanina znanog  specijalca iz Domovinskog rata Gorana Markovca. On  o. g. predvodi   priključnu rutu  Pakrac - Udbina dugu  300-njak kilometara u trajanju 13 dana. Prolazi kroz  pet županija Požeško-slavonsku,Sisačko-moslavačku, Zagrebačku, Karlovačku i Ličko-senjsku. Hodočasnici su puni dojmova i neobično zahvalni domaćinima  na prijemu. Toplinu dočeka osjetili su kroz sva mjesta svog hoda svraćajući u sve crkve na  putu. Hodočasnici su neobično zahvalni na pruženoj osobito logističkoj potpori Grada Kutine. 
Prekjučer im je u  Kutini u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne na večernjoj misi  za marijansku pobožnost i napor koji daruju zahvalio  župnik preč. Dragutin Papić, a na sinoćnjoj misi  u Popovači  to je  u crkvi sv. Alojzija Gonzage  učinio župnik vlč.Mato Draganović. Dobrodošlicu su im izrazili i čelnici:  gradonačelnik Kutine  Zlatko Babić, te zamjenica Sonja Repić koja je dio puta od Ilove do Kutine propješačila, te zamjenik gradonačelnika Damir Markuš. On se  zajedno s gradonačelnikom Popovače Josipom Miškovićem sinoć  i braniteljima tog grada pridružio popovačkom dočeku. Dolaskom na područje Sisačko-moslavačke županije na istočnoj granici s njima je bio i Stjepan Hrastnik, predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Naime hodočašćem se  izriče zahvalnost i moli za slobodu koja je tražila žrtve, U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. veliki dio područja Sisačke biskupije bio je okupiran. U tim teškim danima je granatirano, minirano, zapaljeno, djelomično ili potpuno srušeno 15 župnih crkava i jedna samostanska. (D.P.)

FOTOGRAFIJE: Marina Garić13.7.2017. - DruštvoBroj čitanja: 2019 ... Autor: Radio Moslavina ...