GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Vježba CZ "Kutina 2017."Civilna zaštita Grada Kutine proteklog je vikenda izvela veliku vježbu pod nazivom "Kutina 2017.". U vježbi je simuliran akcident na postrojenju za proizvodnju amonijaka te istjecanje plina i stvaranje oblaka amonijaka iznad grada zbog čega je simulirana evakuacija stanovništva i dvije OŠ, Banova Jaruga i Zvonimira Franka. Cilj vježbe je bilo ispitivanje koordiniranosti sustava zaštite u Gradu i službi zaštite u Petrokemiji. Ovakva zajednička vježba nije izvedena još od daleke 1988. godine te je pokazala slabosti i nedostatke koje treba popraviti u narednom razdoblju kako bi sigurnost građana bila podignuta na višu razinu.Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Kutine Damir Petravić ističe kako je sustav Civilne zaštite nedavno ponovo uspostavljen te je nedovoljno opremljen. Iz robnih zaliha RH dobivena je oprema na korištenje u vrijednosti 800 tisuća kn pa će sutra u vježbi biti testirana i oprema. "Cilj nam je otkriti slabe točke u sustavu. Daleko smo razine operativnosti s kojom bi bili zadovoljnosti. Svaka ovakva vježba je dobra za Kutinu, jer grad ovakav sustav mora imati s obzirom na petrokemijski kompleks. Vježba je pokazala manjkavosti u sustavu i to želimo popravljati u suradnji sa JVP, cjelokupnim sustavom Civilne zaštite koji uključuje i HGSS i Hitnu pomoć i policiju i naravno snage opće namjene Civilne zaštite. Najviše moramo raditi na kvaliteti Javne vatrogasne postrojbe, na poboljšanju njenog efikasnog djelovanja u slučaju ovakvog scenarija. Komunikacijski sustav je u razvoju te i njega treba unaprijediti. Vježba će pokazati sve što je dobo i manje dobro odrađeno, zadovoljni smo angažmanom te odazivom i sudjelovanjem svih službi u sustavu CZ. Svakako ćemo nakon analiza vježbe donijeti odluke i nastaviti razvijati sustav."Sustav zaštite u gradu i sustav zaštite u Petrokemiji nisu koordinirani ni povezani više od 20 godina. Zadnju zajedničku vježbu imali su 1988. godine. Na to je upozoravan proteklih godina. Uspostavljanjem sustava Civilne zaštite stvoreni su uvjeti za zajedničku vježbu.
Nositelj vježbe je Javna vatrogasna postrojba. Zapovjednik Marijo Paluh osmislio je scenarij vježbe u koju su bili uključeni JVP, DVD-i, službe sigurnosti i zaštite u Petrokemiji."Tema vježbe je bila evakuacija građana prouzročena akcidentom u Petrokemiji. Vježba je protekla vrlo dobro. Analiza vježbe pokazat će dobre stvari i eventualne propuste koje ćemo u narednom razdoblju riješiti."
Evakuirani stanovnici bili su smješteni u šatorsko naselje u Katoličkim Čairama koje su pripremili pripadnici Civilne zaštite Kutina desetina CZ sastavljena od hrvatskih branitelja. U Katoličkim Čairama u vježbi se priključila i Stanica HGSS Novska.
Vježba je ispitala i koordiniranost sustava zaštite i spašavanja u Gradu Kutini i Petrokemiji. S obzirom na kemijsku industriju scenariji vježbe je dobrodošao da se ispitaju oba sustava i zato je Petrokemija sudjelovala u ovoj vježbi, rekao je Renato Habek, direktor korporativnih funkcija Petrokemije d.d."Mi u Petrokemiji vrlo dobro znamo koliki je značaj Petrokemije i službi unutar Petrokemije sa svim aktivnostima koje provodimo zbog sigurnosti kako radnika tako i okoline Petrokemije. Međutim, tu trebamo i svu pomoć Grada, svih stručnih službi koje su uključene u vježbu, kako bismo postigli sinergijski učinak potrebna je ovakva vježba. Ja dosta dugo radim u Petrokemiji i u ovakvom vježbe nije bilo. Bilo je manjih vježbi pojedinih segmenata, ali u ovakvom obimu sa angažmanom svih službi, ja se ne sjećam takve vježbe. Ovo je dobar primjer da trebamo vježbati, da trebamo surađivati. Ovako će se pokazati mogućnosti kako trebamo i dalje raditi na unapređenju sigurnosti kako radnika Petrokemije tako i građana Kutine."

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić izrazio je zadovoljstvo izvedbom ovako velike i zahtjevne vježbe, jer je to veliki iskorak u podizanju razine sigurnosti građana na cijelom području Grada Kutine."U ove četiri godine vrlo smo ozbiljno radili na tome da izgradimo sustav zaštite i spašavanja i da povežemo sustave Grada Kutine i Petrokemije. Opremu koju nabavljamo ciljano nabavljamo baš za zaštitu od akcidenata koji su mogući i moramo biti svjesni da se zaista svašta može dogoditi u blizini ovakve kemijske industrije. "

Gradonačelnik Kutine zahvalio je i čestitao svim sudionicima Vježbe Civilne zaštite Kutina 2017. „Puno smo naučili u ovoj vježbi i ovo je veliki doprinos osjećaju sigurnosti naših sugrađana.“, poručio je gradonačelnik Andrija Rudić.
Vježba Civilne zaštite Kutina 2017. uspješno je izvedena, a najveća je vrijednost to što su se pokazali nedostaci u organizaciji i opremljenosti cijelog sustava zaštite i spašavanja. Prema tim rezultatima nastavit će se unapređivanje i opremanja sustava Civilne zaštite koji će koordinirati i povezati sustave Grada Kutine i Petrokemije. (nb)
10.4.2017. - DruštvoBroj čitanja: 2175 ... Autor: Radio Moslavina ...