GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Bujavica - prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu
14. listopada 1991. godine I. satnija 56. Samostalne bojne Kutina oslobodila je Bujavicu. Bila je to prva oslobodilačka akcija Hrvatske vojske i prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. „Hrvatska vojska tog je dana započela pobjednički put. Stekli smo samopouzdanje i više nas nitko nije mogao zaustaviti.“, zaključili su sudionici akcije u prigodi obilježavanja obljetnice u mjestu Bujavica na istočnoj granici područja Grada Kutine.
    Svijeće i vijence kod spomen ploče položili su pripadnici 56. Samostalne bojne, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Županije i Grada Kutine, policija i motoristi iz kutinskog MK Vilenjaci.    „Osvajanjem Bujavice obranili smo Kutinu jer sa ove važne kote agresor je topništvom i minobacačima kontrolirao širu okolicu.“, rekao je Đuro Jonaš, ratni dozapovjednik 56. bojne te je zahvalio Gradu Kutini što je uredio prostor kod spomen ploče kako bi se dostojanstveno mogle obilježavati godišnjice oslobađanja Bujavice.Zdenko Vugrinović, zapovjednik akcije i I. satnije 56. Bojne istaknuo je kako je pobjeda u prvoj napadnoj akciji i oslobođenje Bujavcie bila važna za moral branitelja, ali i građana Kutine koji su na sve moguće načine bili uz svoje sugrađane koji su se borili na bojištu.
    Željko Soldo, predsjednik Skupštine SMŽ čestitao je i zahvalio pripadnicima 56. bojne. „Nitko prije vas! Vi ste ostvarili prvu pobjedu i svima pokazali da možemo. Ovo je povijesni datum i povijesno mjestu gdje su najbolji hrvatski sinovi krenuli u oslobađanje Domovine!“, zaključio je Soldo.    „Naši sugrađani, naši Kutinčani ovdje u Bujavici pokazali su nam put. Oslobodili su Bujavicu i tim su putem nastavili dalje do oslobađanje Domovine. Tim putem trebamo nastaviti ići i danas.“, poručio je Damir Petravić, zamjenik gradonačelnika Kutine.    U programu obilježavanje oslobođenja prvog mjesta u Domovinskom ratu u Domu hrvatskih branitelja u Kutini prof. Ivan Biondić održao je predavanje o Velebitskom ustanku 1932. godine. Bila je to oružana akcija koju je organizirala Ustaška hrvatska revolucionarna organizacija, a vodili su je Jure Francetić i Rafael Boban. „Bilo je to puškaranje velikog odjeka u svijetu. Znali su da ne mogu osloboditi Hrvatsku od srpskog imperijalnog okova. Ali, cijeli je svijet čuo za Hrvatsku koja je okupirana.“, rekao je prof. Biondić te je zaključio. „Bujavica 1991. bila je akcija koja je pokrenula konačno oslobođenje Hrvatske.“ (nb)15.10.2014. - DruštvoBroj čitanja: 4204 ... Autor:  ...