GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Gojlo, kolijevka naftne industrije u Hrvatskoj
Uoči blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara i naftaša Mjesno odbor Gojlo i mjesni DVD svečano su otkrili obnovljenu staru crpku u sjećanje na stanovnike Gojla i naftnu povijest mjesta.
 Gojlo je kolijevka naftne industrije u Hrvatskoj, podsjetio je Dragutin Pasarić u ime Matice Hrvatske koja je organizirala svečanost.„Nafta, crno zlato počela se u Gojlo crpsti u tridesetim godinama prošlog stoljeća. Na znoju zemlje, kako još zovu naftu i znoju vrijednih ljudi izgrađeno je i Gojlo. Nekad se i govorilo kako je Kutina mjesto pored Gojla.“ Naglasio je Dragutin Pasarić. Stara crpka, njihalica ili klackalica iz 1932. godine obnovljena je na inicijativu Antuna Dragoševića. Naftaš i dugogodišnji zaposlenik INA Naftaplina zahvalio je na potpori mještana u ostvarenju njegove želje.„Da se ne zaboravi INA i da se ne zaboravi Gojlo. To je bila moja želja i želja mještana, rudara i naftaša i zato smo sretni što možemo i svečano otvoriti ovaj spomen.“, rekao je ganuti Antun Dragošević.
 Anđelko Vrbošić, rukovoditelj naftne i rudarske tehnologije u INA-i Okruga Posavina istaknuo je kako je „Na Gojlu su generacije naftaša stjecale znanja i na tim je temeljima nastala INA.“Zahvaljujući mještanima Gojla i čestitajući Dan rudara i naftaša.
Dr. Vladimir Mičetić, zamjenik gradonačelnika Kutine rekao je kako je Kutina ponosna na Gojlo jer se zahvaljujući rudnom bogatstvu Gojla razvijala i Kutina te je na tim temeljima nastala i Petrokemija. „Rudari i Naftaši uložili su svoje zdravlje i život za razvoj Gojla i Kutine.“, naglasio je dr. Mičetić.Ivo Crnić, 90-godišnji stanovnik Gojla najstariji naftaš u mjestu prisjetio se početaka vađenja nafte na Gojlu i života u mjestu u prošlom stoljeću.Povijest naftne industrije vezana je uz Gojlo pa je Matica Hrvatska predložila održavanje manifestacije „Tragovima moslavačkog crnog zlata“, najavio je Dragutin Pasarić. „Uz ovu klackalicu u Gojlu je još niz mjesta koja se mogu objediniti u edukativnu i izletničku stazu. Gojlo bi dobilo novi sadržaj, a u promociji mjesta i povijesti rudarstva sudjelovala bi Matica Hrvatska organizirajuću ovu manifestaciju.“, objasnio je Dragutin Pasarić.Ante Juretić, predsjednik Matice Hrvatske ogranak Kutina najavio je kako će Matica sudjelovati kao partner u izradi dokumentarno filma o crnom zlatu Moslavine čije je snimanje inicirala Udruga Zeleni Moslavine. Iduće godine Matica Hrvatska ogranak Kutina obilježit će 200. Obljetnicu rođenja Ljudevita Vukotinovića, prvog pisca o moslavačkoj nafti i 90. Obljetnicu rođenja Matka Pejića autora knjige „Crno zlato“ te se očekuje kako će tada biti i promoviran dokumentarni film o nafti u Moslavini.29.11.2012. - DruštvoBroj čitanja: 4500 ... Autor:  ...