GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Proračun Grada Kutine za 2016. godinu

Poštovani sugrađani,

nakon dvije godine financijske stabilizacije proračuna i nakon što smo vratili glavninu dugova i smanjili deficit proračuna ovaj proračun ima veće i ambicioznije ciljeve. Iznos ovoga proračuna za 10 milijuna kuna je veći od proračuna 2015. godine i predviđa ostvarenje novih razvojnih ciljeva Grada Kutine.

Nastavljamo sa poticanjem poduzetništva i stvaranjem boljeg investicijskog i poduzetničkog okruženja kako bismo omogućili stvaranje novih radnih mjesta i potaknuli naše potencijale kako bi se što bolje razvijali u skorijoj budućnosti. Taj proces dugotrajan je proces i ne treba očekivati brze učinke. Ipak, ohrabruje nas činjenica da su uz naše poticaje naš imali i mikro  poduzetnici u posljednje dvije godine uložili 3,1 milijun kuna u vlastite poslove, postali konkurentni, otvorili 105 novih radnih mjesta i time ukupno pridonijeli smanjivanju broja nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ohrabruje nas i činjenica da smo vrlo uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova i da smo kroz EU projekte do sada otvorili oko 40 novih radnih mjesta i ukupno povukli oko 13,5 milijuna kuna u samo dvije godine.

Najveći izazov perioda 2016.- 2020.  bit će energetska obnova, uređenje i opremanje škola i vrtića. Želimo u svim školama i u vrtiću stvoriti što bolje uvijete za rad učitelja,. profesora i odgajatelja kao i bolje okruženje za stjecanje novih znanja naše djece. To je ambiciozan projekt, ali ako ne budemo ambiciozni nećemo se niti razvijati. Ukupno za ove potrebe u ovom proračunu planiramo iz raznih izvora oko 8,5 milijuna kuna i pokazujemo način na koji želimo i u buduće raditi, a to je da se ne oslanjamo samo i isključivo na vlastita sredstva već da želimo iskoristiti sve izvore koji nam se pružaju.

Možda najvažniji civilizacijski napredak u ovom proračunu i u 2016. godini kroz aktivnosti cijelog gradskog sustava očekujemo u izgradnji komunalne infrastrukture. Očekujemo završetak magistralnog vodovoda Kutina – Lipovljani za čiji smo završetak osigurali 18 milijuna kuna na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Također osigurali smo i sredstva za završetak svih cjevovoda koji su preduvjet za početak 246 milijuna kuna vrijednog EU projekta osiguranja vodoopskrbe u svih 11 naselja koja gradski vodovod još uvijek nemaju, ali i obnove oštećenih ili starijih vodovoda i kanalizacija.

Prvi puta ćemo vam na popularniji način pokušati približiti gradski proračun kroz našu kvartalnu publikaciju „Kutina naš grad“ čime ćemo pokazati da želimo na transparentan i otvoren način pojasniti ključne programe proračuna Grada Kutine. Vjerujem da će Vam taj način biti prihvatljiv i da ćemo i dalje dobro surađivati kroz Kutinske razgovore , da ćete nam i dalje govoriti koji su Vaši prioriteti i da ćemo ih mi i dalje uspješno rješavati uvrštavajući ih u proračun.

Vaš gradonačelnik,

Andrija Rudić, dipl. novinar.