GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Proračun 2015.

Vizualizacija proračuna za 2015. godinu

Poštovani sugrađani,

2014. godina bila je godina financijske stabilizacije i uvođenja financijske discipline s kojom smo dobili likvidnost i solventnost i redovitost plaćanja svojih obaveza prema svim dobavljačima, drastično smo smanjili tekuća dugovanja, a odličan je pokazatelj da smo to sve uspjeli bez povećanja deficita proračuna ili novih zaduživanja. Ono što smo otkrili u međuvremenu je takozvani skriveni deficit gradskog proračuna izražen kroz dugovanja prema našem komunalnom društvu Moslavini d.o.o. i Eko Moslavini d.o.o. nastala u proteklih nekoliko godina, čime se proračunski deficit gotovo udvostručuje, što je teško opterećenje tekućem i budućem poslovanju Grada.

No, to nije jedina vijest koja ne ohrabruje.

Prva loša okolnost u planiranju Proračuna za 2015. godinu jest vrlo veliko smanjenje broja zaposlenih u Petrokemiji d.d. (preko 650 radnika, od čega oko 450 s područja Kutine) do kojega je došlo u periodu od prosinca 2013. do kolovoza 2014. Smanjenje prihoda po osnovi poreza na dohodak za gotovo milijun kuna, ali i smanjena buduća potrošnja ne ide nam na ruku.

Druga loša okolnost donošenja ovoga proračuna jesu izmjene u načinu obračuna poreza na dohodak. Te će izmjene još značajnije utjecati na buduće poslovanje Grada jer će sigurno smanjiti prihod Grada za 4,5 milijuna kuna. Pored smanjenja troškova poslovanja koje radimo već drugu godinu zaredom ove izmjene uzrokovale su i mjeru povećanje komunalne naknade kojom smo dio tih nedostajućih sredstava morali nadoknaditi.

Nažalost, i dalje traje neizvjesnost oko budućnosti Petrokemije, ali ohrabruje nas činjenica da je Kutina jedna od rijetkih sredina koje se mogu pohvaliti sa ukupnim trenutnim ulaganjima od čak oko 70 milijuna kuna od čega je čak gotovo 50 milijuna kuna. Gradi se dom za starije i nemoćne, u Poslovnoj zoni se gradi novi proizvodni pogon u preradi drveta, nastavljena je izgradnja vodovoda na istoku grada, uređuje se Sisačka ulica, južni ulaz u Kutinu, Hrvatske ceste obnavljaju kolnik državne ceste D45...

I ovaj proračun za 2015. godinu jest restriktivan, ali nastavljamo tek malo izmijenjenu logiku koju smo postavili prošle godine – koncentracija na poticanje poduzetništva, zadržavanje socijalnih davanja i stvaranje preduvjeta za sve šire i veće korištenje EU sredstava za naš razvoj.

Kao i prošli proračun i ovaj je restriktivan po tome što je realan u planiranju prihoda i ne stvara iluziju da će se napraviti nešto za što nemamo izvora prihoda. To je sigurno teško objasniti – zašto nešto nije unešeno u planove, jer sigurno je svakome njegov problem najvažniji i najveći, ali za sve jednostavno nema novaca.

Razvojnost se pokazuje kroz daljnju pripremu dokumentacije za stvaranje osnove za financiranje iz EU fondova, ali i za rješavanje dugogodišnjih društvenih problema Grada Kutine, a i nastavljamo u 2014. godini uvedene nove mjere poticaja pomoći poduzetništvu. Stvaramo i uvjete za novi razvoj i provedbu projekata koji će izvirati iz nove razvojne strategije. Pripremamo i prostorno-planske preduvjete za provedbu razvojnih projekata i temeljito pripremamo Kutinu za zaokret prema novim pravcima razvoja, oslanjajući se i dalje na Petrokemiju d.d. kao važan preduvjet budućeg razvoja.

Osnaživat ćemo se i dalje na mjestima gdje je naš sustav slabiji i smanjujemo troškove koji nisu nužni. Našu odluku da ravnomjerno pokušamo ulagati na područjima svih mjesnih odbora u ovo teško financijsko vrijeme teško je ispuniti, ali karakteristika je ovog proračuna i stvaranje uvjeta za javne investicije na područjima svih naselja koja čine Grad Kutinu. One su važne za razvoj ruralnih sredina čime ćemo smanjiti želju za iseljavanjem i potaknuti mlade obitelji da nastave svoj život u ugodnom okruženju uz većinu pogodnosti koje se nude kao u gradu.

Drago mi je da smo uspješno postavili smjer i sada čvrsto nastavljamo započete procese koji radimo u teškim okolnostima, ali koji će 2017. imati sigurno vrlo opipljive rezultate.


Srdačno,
Gradonačelnik
Andrija Rudić

Vizualizacija proračuna za 2015. godinu