GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Ministar Goran Marić u službenom posjetu Kutini


Tijekom posjeta Gradu Kutini ministar državne imovine Goran Marić danas je s kutinskim gradonačelnikom Zlatkom Babićem potpisao ugovor o darovanju ½ suvlasničkog dijela Republike Hrvatske Gradu Kutini u svrhu realizacije projekta  „Poduzetnički inkubator“.

Naime, Grad Kutina i Republika Hrvatska suvlasnici su svako u ½ suvlasničkog dijela objekta u Ulici hrvatskih branitelja 1 u Kutini, izgrađenog na k.č.br. 3710 k.o. Kutina.

Grad Kutina je podnio zahtjev za prijenosom prava vlasništva nad ½ dijela objekta u vlasništvu RH na Grad Kutinu s obzirom na nedostatak prostora za realizaciju i proširenja projekta „Poduzetničkog inkubatora“ kojim se doprinosi razvoju poduzetništva na području grada.

Realizacijom projekta želi se poboljšati društveni i tehnički uvjeti za zadržavanje i proširenje radnih mjesta, povećati zapošljavanje i samozapošljavanja te pomoć u pokretanju vlastitog poslovanja na tržištu rada te povećati konkurentnosti već osnovanih tvrtki na području grada.

Gradonačelnik Zlatko Babić tom prilikom istaknuo je da je Grad Kutina orijentirana na razvoj gospodarstva i stvaranje pozitivnog okruženja za dolazak investitora u Kutinu te da njegovim suradnicima u ostvarenju tog cilja i uspijeva što potvrđuju rezultati popunjenih poduzetničkih zona I i II, te otvaranjem Poduzetničke zone III gdje je na prethodnih nekoliko gradskih vijeća dobivena suglasnost za potpisivanje ugovora za korištenje istih. Izuzetno se radi i na oživljavanju Industrijsko logističke zone koja se nalazi s južne strane Petrokemije u neposrednoj blizini autoceste, a u svim tim projektima, kako je naglasio gradonačelnik Babić, u većoj ili manjoj mjeri uz Grad Kutinu sudjeluje i županija te ministarstva odnosno Vlada RH.

Gradonačelnik se osvrnuo na borbu za opstanak Petrokemije koja se vodila prije godinu dana u ovo vrijeme, a koja je najvažnija spona za razvoj gospodarstva. Gradonačelnik je zahvalio ministru Goranu Mariću i njegovom resoru te Vladi RH na pomoći i ustrajnosti za opstanak Petrokemije, jer cijela pozitivna priča Grada Kutine ne bi išla u ovom smjeru da nema te industrije.

Gradonačelnik je naglasio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora s Ministarstvom državne imovine o darivanju pola suvlaništva zgrade bivšeg Komiteta, čiji je pokušaj da Grad Kutina postane vlasnik te zgrade trajao više od 10 godina. U Gradu Kutini su stvoreni preduvjeti, a Ministarstvo državne imovine je u svojim zakonskim okvirima stvorio pozitivne uvjete što je omogućilo da se takva imovinska pitanja mogu riješiti te je problem suvlasništva objekta gradonačelnik Babić sa svojim suradnicima i ministrom Goranom Marićem uspio iznaći rješenje u samo pola godine. „ Time smo dobili mogućnost spasiti zgradu koja se nalazi u centru Kutine i koja je po svom arhitektonskom izgledu jedan pozitivan primjer izgradnje zgrade u 70-tim godinama. Zgrada je stavljena u funkciju preko realizacije projekta PUNK u koji smo uložili 7 milijuna kuna gdje ćemo uskoro dobiti mlade korisnike koji će moći ostvariti svoje prve poduzetničke korake. Na katu te zgrade pripremamo određeni prostor za izgradnju Centra izvrsnosti gdje će novi mladi ljudi, najtalentiraniji učenici stjecati dodatna znanja. I tu zgradu stavljamo u funkciju gospodarstva kao jedan od segmenata gospodarske obnove koja je cilj vladajuće koalicije“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te u nastavku zahvalio ministru Goranu Mariću i suradnicima na razumijevanju i darovanju pola zgrade čime omogućuju Gradu Kutini daljnjim upravljanjem na dobrobit sugrađana. „Obećavam da će se zgrada iskoristiti u najbolju moguću svrhu pružajući mladima poduzetnicima mogućnost da naprave svoje prve poduzetničke korake te da ti isti poduzetnici u budućnosti prošire svoju djelatnost na naše nove poduzetničke zone u Gradu Kutini“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenik župana SMŽ Roman Rosavec koji je ovom prigodom zahvalio Ministarstvu državne imovine RH na svim aktivnostima i brizi koju vode za razvoj Sisačko – moslavačke županije.

Ministar državne imovine Goran Marić u svom obraćanju istaknuo je da je cilj Vlade RH stavljanje u funkciju svih državnih imovina. „Naša filozofija je premisa da sve što se prenese u vlasništvo jedinice lokalnih samouprava kada je u pitanju nekretnina u njihovom interesu za potrebe koje mogu biti sukladno zakonu da je to zapravo koristi svima, a nama je izuzetno stalo reanimirati život na svakom dijelu Republike Hrvatske za koji je najbolji alat aktiviranje svih državnih imovina“, istaknuo je ministar Goran Marić.

Ministar Marić osvrnuo se i na rad Petrokemije te dodao da je Kutina rješavanjem problema s dokapitalizacijom iste sada grad u kojem će se zadržati industrija na dobrobit cijelog gospodarstva RH, stanovnika Kutine i cijelog moslavačkog kraja.

„Sa zadovoljstvom danas potpisujem ovaj Ugovor i nadam se da će Grad Kutina biti magnet mladima za ostanak, a nekima i za dolazak te da će biti ne samo grad industrije nego i grad poduzetništva i znanja i da će Poduzetnički inkubator u tom smjeru pozitivno i djelovati“, rekao je ministar Goran Marić.

Cilj ovog darovanja suvlasništva je stvaranje preduvjeta za povećanje broja tvrtki sa područja grada Kutine, odnosno snaženje postojećih tvrtki kroz ovu potpornu poduzetničku infrastrukturu unutar koje bi poduzetnici mogli dobiti mentorsku potporu u svim pitanjima rada i poduzetništva, ali i razmjenjivati ili stjecati spoznaje o idejama, inovativnim rješenjima ili načinu rješavanja sasvim konkretnih poslovnih problema s kojima se suočavaju u svakodnevnim poslovnim izazovima.

Posjet ministra Gorana Marića završio je obilaskom objekta Poduzetničkog inkubatora Kutina.

 8.7.2019. - DruštvoBroj čitanja: 2023 ... Autor: Martina ...

RSS