GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Zabilježen porast zaposlenosti u Gradu Kutina


Nastavlja se pozitivan trend pada broja nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i rasta broja zaposlenih na području Grada Kutine.

Zahvaljujući brojnim gospodarskim mjerama kojima Grad Kutina podupire zapošljavanje i samozapošljavanje, u gradu je već u svibnju zabilježen rast zaposlenosti kojem su značajno pomogla i zapošljavanja na projektima financiranima iz EU fondova putem RA Mrav. O pozitivnom trendu povećanja zaposlenosti, govore i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Kutina, prema kojima se, u evidenciji nezaposlenih osoba u Kutini u svibnju, a u odnosu na prethodni mjesec travanj, registrirana nezaposlenost smanjila za 4,0%.

Mjere poticaja razvoja poduzetništva na području Grada Kutine usmjerene su za obrtnike, mikro i male poduzetnike, kao i za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kojima je djelatnost djelovanja osnovno zanimanje.

Bespovratna sredstva se dodjeljuju za novozapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za dodatno usavršavanje i obrazovanje zaposlene osobe. Također se dodjeljuju bespovratna sredstva za nabavu opreme i uređenje poslovnih prostora, te ulaganje u nove tehnologije i stvaranja nove vrijednosti za jačanje vlastite konkurentnosti. Iste potpore vrijede i za ulaganje u razvoj turističke infrastrukture u svrhu jačanja turističkih kapaciteta i ponude kao dodatni segment razvoja gospodarstva na području Grada Kutine.

Pravo na potporu poduzetnici mogu ostvariti najviše 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 10.000,00 kuna za ulaganje u opremu, dok za ulaganje u turističku infrastrukturu iznos ne može biti veći od 15.000,00 kn. Za novozaposlenu osobu grad Kutina osigurava sredstva u iznosu od 5.000,00 kn do 10.000,00 kn ovisno o stručnoj spremi i ugovorenog iznosa plaće novozaposlene osobe

Iznimno za ulaganja koja provode mladi poduzetnici i obrtnici, kao i novozaposlene osobe koji nemaju više od 29 godina, potpora će se uvećati za 50% na odobrena sredstva.

U 2017. godini grad Kutina je za iste mjere isplatio 560.000,00 kn  bespovratnih sredstava za 59 poduzetnika, dok je u 2018. godini za 89 poduzetnika isplatio 960.000,00 kn, što ukazuje da su predmetne mjere prepoznate od strane poduzetnika. Stoga je Grad Kutina, zbog interesa koji se povećao u protekle dvije godine, u 2019. godini osigurao za prvu ruku 850.000,00 kn. Prema potrebi Grad Kutina je spreman kao i prošle godine povećati sredstva ukoliko se pokaže potreba za istim.

Grad Kutina je tijekom 2017. godine, uz predmetne mjere i ostale, osigurao ukupno 2.450.000,00 kn za razvoj malog poduzetništva, dok u 2018. godini 3.080.000,00 kn

Grad Kutina i ove godine nastavlja s aktivnim mjerama poticanja poduzetništva te očekuje nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu koji će pomoći većem zapošljavanju kao i boljem položaju stanovnika Kutine u budućnosti.

Zahtjevi za dodjelu predmetnih sredstava se mogu podnijeti do 01. 10., odnosno za novozapošljvanje do 31.10. ove godine.13.6.2019. - GospodarstvoBroj čitanja: 921 ... Autor: Martina ...

RSS