GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

13. susret gradova/općina prijatelja djece


U ovoj obljetničkoj godini kada se slavi  20 godina akcije Gradovi i općine – prijatelji djece i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta, održan je 13. susret gradova/općina prijatelja djece u Varaždinu. Grad Kutinu predstavljali su predsjednik Dječjeg Gradskog vijeća Gabrijel Grediček, zamjenica predsjednika Edita Jurušić i članica Dječjeg foruma DND Klara Ćosić u pratnji voditeljice DF Helene Ćosić.

Susret je organiziran u suradnji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece), Koordinacijskog odbora Grad Varaždin – prijatelj djece te Grada Varaždina.

Na Susretu su sudjelovala djeca i odrasli iz 30-ak gradova i općina koje nose ovaj prestižni status. Svečano otvorenje Susreta bilo je u 10 sati u HNK Varaždin, a teme koje su se predstavile su „Gradovi i općine kao pokretači razvoja“ i „Ekologija i održivi razvoj.“

Održivi razvoj, gradovi i općine kao pokretači zajednice, ekologija i recikliranje, obnovljivi izvori energije, održivi promet, zdravlje i zdravi stilovi života sve su to aktualna pitanja i rješenja koja omogućuju prijelaz na održiviji način života, rada, gospodarenja na dobrobit pojedinca. Ključ za ostvarivanje globalnih ciljeva je obrazovanje, podizanje razine svijesti, kao i implementacija globalnih ciljeva u lokalne, regionalne i nacionalne politike, strategije i planove. Djeca i odrasli zajedno imaju prilike odgovoriti na te izazove, a gradovi i općine-prijatelji djece biti pokretači tih promjena.

Susret je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Nakon umjetničkog programa za odrasle sudionike Susreta održao se panel u kojem su djeca i odrasli predstavili ekološke projekte i projekte globalnih ciljeva za održivi razvoj koje provode u svojim sredinama, dok su djeca sudjelovala u eko-radionicama te kroz šetnju Varaždinom  upoznali ovaj prekrasan barokni grad.

 

 

 

 11.6.2019. - DruštvoBroj čitanja: 445 ... Autor: Martina ...

RSS