GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

22. smotra izvornog folklora Sisačko - moslavačke županije


Ovoga vikenda u Martinskoj Vesi održani su 34. Martinski susreti i 22. županijska smotra folklora Sisačko- moslavačke županije u organizaciji KUD-a „Martinčani“ Martinska Ves i Zajednice kulturno – umjetničkih udruga SMŽ. U dvorani Osnovne škole „Braća Radić“ nastupilo je 9 društava iz županije (Sela, Repušnice, Hrvatskog Čuntića, Volodera,  iz Kutine „Seljačka sloga“ i „Ivančice“,  Odre – Žabno,  Bresta Pokupskog i Banove Jaruge) i 3 gostujuća društava  iz Vrhovca, Ražanca i Oriovca.

Smotra je natjecateljskog karaktera i izlučna je za državne smotre «Vinkovačke jeseni» Vinkovci, «Đakovačke vezove Đakovo i «Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina» Sisak, te županijske smotre „Igra kolo“ Ogulin, „Brodsko kolo“ Slavonski Brod i Smotru folklora Zadarske županije Zadar, a pratila ju je stručna komisija u sastavu Irena Miholić, dr.sc. (glazba), Iva Niemčić, dr.sc. (ples), Josip Forjan, prof. (nošnje).

U sklopu smotre održana je i revija narodnih nošnji Martinskih susreta na temu „Nošnja za blagdan Tijelova“ u kojoj su sudjelovale ljepotice iz Sela, Repušnice, Hrvatskog Čuntića, Volodera, Kutine, Odre Žabno, Oriovca i Bresta Pokupskog. Prema ocjenama komisije prva nagrada otišla je u Voloder, druga u Oriovac, treća u Repušnicu.

Naša ljepotica, garderobijerka Ana Gočan, bila je spremljena u vlastitu nošnju u zev. Na glavi je imala bijelu peču vezenu koncem, od nakita tu su bili dukati, škude i sekanci, na nogama lakirane cipele.10.6.2019. - KulturaBroj čitanja: 687 ... Autor: Martina ...

RSS