GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Domu kulture održana premijera baletne predstave Don Quijote


U ispunjenom Domu Kulture održana je premijera Don Quijote u izvedbi Baleta Pučkog otvorenog učilišta Kutina. Baletnu predstavu pratio je i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u društvu pomoćnice UO za društvene djelatnosti i socijalnu skrb, Kornelije Marošević.

Radnja nema gotovo nikakve poveznice s Cervantesovim slavnim romanom, čiji naslovni lik čini tkanje koje događaje u baletu povezuje u cjelinu. Vesela je to i romantična priča o paru, Kitri i Basiliju, koji susreću Don Quijotea i uz njegovu pomoć pobjeđuju sve prepreke njihovoj ljubavi.

Ovaj strastveni balet prepun karakternih plesova nadahnutim Španjolskom i flamencom balerine su predano pripremale pod vodstvom umirovljene profesionalne balerine HNK u Zagrebu, Vesne Kovačević.

Raznovrsni kostimi poput Španjolke, Toreadora i šumske nimfe – Drijade izrađeni su u okviru projekta  i uz pomoć sredstava Ministarstva kulture, a na predstavi su nastupom oduševile i male balerine Dječjeg vrtića Kutina.

ESF projekt Tik-tak, vrijeme je za kulturu omogućio je besplatne ulaznice za sve posjetitelje koji su proteklog vikenda mogli uživati u ovoj impresivnoj baletnoj predstavi koja se na svakom popisu obožavatelja baleta ravnopravno navodi kao jedan od najvećih baletnih klasika, uz Labuđe jezero, Orašara, Trnoružicu, Bajaderu i Giselle, a svi su koreografski dragulji Mariusa Petipaa. Ono po čemu se Don Quijote ističe jest da su ga, osim vjerne baletne publike, zavoljeli i oni koji balet nisu uživo nikada gledali.

Dugi aplauz publike, te čestitke gradonačelnika Kutine Zlatka Babića uz tradicionalnu dodjelu ruža i zajedničko fotografiranje zaključilo je i ovu baletnu priču u pet činova pred kojom je još niz izvedbi diljem Hrvatske.   

 10.6.2019. - KulturaBroj čitanja: 591 ... Autor: Martina ...

RSS