GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Potpisan Ugovor za Projekt energetske obnove zgrade Gradske uprave


Nakon provedene javne nabave, u Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na „Energetskoj obnovi zgrade Gradske uprave ukupne vrijednosti 6.543.214,25 kuna.

Za glavnog izvođača radova odabrana je tvrtka HIDROMONT INDUSTRIJSKA MONTAŽA d.o.o. iz Slavonskog broda čiji je direktor tvrtke, Vjekoslav Galić potpisao ugovor s gradonačelnikom Grada Kutine, Zlatko Babićem.

Potpisivanju ugovora za projekt, koji se sufinancira sredstvima iz EU fondova, prisustvovali su Zlatko Babić,  gradonačelnik Grada Kutine, Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Mišel Novosel, asistent voditelja projekta energetske obnove te suradnici u projektu, predstavnici RA Mrav i predstavnici tvrtke HIDOROMONT INDUSTRIJSKA MONTAŽA.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Energetske obnove zgrade Gradske uprave sklopljen je 21.11.2018. godine između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (Posredničko tijelo razine 1), Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Posredničko tijelo razine 2) i Grada Kutine kao Korisnika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.543.214,25 kuna, a prihvatljivi troškovi određeni su na 4.477.403,25 kuna od čega 2.711.027,80 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok Grad Kutina osigurava financijski doprinos u iznosu 3.832.186,45 kuna.

Gradonačelnik Zlatko Babić ističe kako je cilj projekta energetske obnove zgrade Gradske uprave Grada Kutine postići smanjenje potrošnje energije zgrade, čime će se uspostaviti trajni sustav energetske uštede i podizanje kvalitete objekta uz pozitivan utjecaj na okoliš. Provedbom mjera i izvođenjem radova energetske obnove povećat će se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita  vanjskog zida te toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija, poboljšanje postojećeg visokoučinkovitog sustava grijanja, zamijenit će se postojeći sustav pripreme PVT-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, zamijeniti će se unutarnja rasvjeta učinkovitijom, uvest će se sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode te će se provesti horizontalne mjere koje se odnose na provedbu novih elemenata pristupačnosti kojima se omogućava neovisan pristup, kretanje i korištenje prostora u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. 

„Ovo je druga energetska obnova ove godine. Prije dva tjedna potpisan je ugovor za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Maslačak, a u tijeku je obnova 5 objekata u vrijednosti od 16 mln kn. Cilj energetske obnove zgrade Gradske uprave je postići smanjenje potrošnje energije zgrade, te podizanje kvalitete objekta uz pozitivan utjecaj na okoliš, jer je zgrada u derutnom stanju. Novi prostor bit će i pristupačniji građanima jer će se u njemu ugraditi lift te omogućiti osobama s invaliditetom lakši ulazak u zgradu“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. Uštede koje se očekuju projicirane su na 67 % što se odnosi na uštedu toplinske energije za grijanje.

Direktor tvrtke Hidromont Vjekoslav Galić zahvalio je Gradu Kutini na ukazanom povjerenju koje će nastojati opravdati. Kako je rekao tvrtka Hidromont već je surađivala sa Gradom Kutina na projektu PUNK-a koji je uspješno realiziran.

Mišel Novosel iz Odjela za gospodarstvo Grada Kutine i asistent na projektima rekao je kako je riječ o specifičnoj obnovi, te posebno istaknuo uređivanje potkrovlja. „Ove godine radimo u zahtjevnom ritmu na 7 europskih projekata, od toga dvije energetske obnove od 11 mln kn. Uz energetsku učinkovitost radimo i na projektu reciklažnog dvorišta,  rekonstrukciji doma i dogradnji Dječjeg vrtića u Banovoj Jaruzi, projektu Informiraj se i recikliraj, što je ukupna vrijednost, uključivo i dva projekta koji su pred sklapanjem ugovora, od 25 milijuna kn od kojih 17 milijuna kuna čine bespovratna sredstva. Od većih projekata je u pripremi razvoj širokopojasnog interneta na području Kutine, Popovače i Ludine, izgradnja novog dječjeg vrtića i izgradanja infrastrukture u ILZ zoni“, zaključio je Mišel Novosel. Rok za završetak obnove zgrade Gradske uprave je veljača 2020. godine.7.6.2019. - DruštvoBroj čitanja: 1100 ... Autor: Martina ...

RSS