GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U funkciji dizalo za osobe s invaliditetom na zgradi POU Kutina


U Pučkom otvorenom učilištu Kutina ovih je dana stavljeno u funkciju dizalo za osobe s invaliditetom. Tim povodom, gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić u pratnji pročelnika UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Hrvoja Krmelića i njegovog pomoćnika ujedno i voditelja projekta Mišela Novosela obišao je novougrađeno dizalo te se provozao kako bi se uvjerio u njegovu funkcionalnost.

Grad Kutina se u suradnji sa RA Mrav prijavio na Javni poziv Ministarstva branitelja projekt pristupačnosti za osobe s invaliditetom na građevinskim objektima javne namjene. Tako se ove godine uspješno ugradilo dizalo u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Kutina za olakšani pristup osobama s invaliditetom u vrijednosti od 250 tisuća kuna uz potporu Ministarstva branitelja u iznosu od 100 tisuća kuna.

Realizacijom ovog projekta se u zgradi Pučkog otvorenog učilišta osigurala pristupačnosti osobama s invaliditetom do Kino dvorane. Pristupačnost, unapređenje pristupačnosti kao i jednostavna prilagodba pristupačnosti osigurala se putem obaveznog projektiranja i izvođenjem radova tako da sadrže sve obvezne elemente pristupačnosti građevina osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Zadovoljstvo realiziranim projektom iskazao je gradonačelnik Zlatko Babić. „Veseli nas što smo uspjeli izgraditi lift za osobe s invaliditetom koji je bio prijekopotreban kako bi osobe s invaliditetom mogle posjećivati kino projekcije i ostale kulturne sadržaje koje nudi POU. Na ovome nećemo stati, vladajuća koalicija u svom planu rada vladajućeg mandata želi dati jedan doprinos i pokazati brigu o osobama s invaliditetom na način da svake godine omogućimo pristup osobama s invaliditetom na minimalno jednu od naših zgrada koje su od društvenog značaja u Gradu Kutini. Trenutno pripremamo projektnu dokumentaciju za zgradu Vatrogasne postrojbe u kojoj se nalaze uredi državne uprave i inspektorijata te Dom hrvatskih branitelja. Postaviti ćemo lift i u zgradi gradske uprave u sklopu projekta energetske obnove kako bi se osobama s invaliditetom omogućio lakši pristup našim uredima na gornjoj etaži. Smatram da osobe s invaliditetom nikako ne smijemo zanemariti, dapače, trebamo im pružiti punu pažnju, a ovakva pomagala najbolji su znak koliko zaista brinemo o njima“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić dodavši da je tijekom prošle godine realizirana pristupna rampa kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup do info pulta te katastra i porezne uprave.

„Nosivost vertikalno podizne platforme je max 250kg, kretanje lifta je laganim tempom brzine zbog uvjeta korištenja koji su morali biti zadovoljeni kako bi se isti stavio u funkciju“, istaknuo je Mišel Novosel, voditelj projekta.

Zadovoljstvo liftom iskazala je i ravnateljica POU Kutina, Jasminka Molnar.

„Pučko otvoreno učilište je dobilo lift čime je postalo pristupačnije za osobe s invaliditetom. Tim projektom, ustanovi je dodana vrijednost te omogućena bolja pristupačnost za sve osobe s invaliditetom. U skladu s tim, omogućili smo trajni besplatan ulaz na kino projekcije osobama koje se kreću u invalidskim kolicima i njihovoj pratnji. Srdačno ste pozvani“, poručila je ravnateljica POU Kutina, Jasminka Molnar i dodala da je dvoje posjetitelja proteklog vikenda iskoristilo tu mogućnost te pozvala i ostale da slijede primjer.

Ravnateljica POU Kutina, Jasminka Molnar poručila je da je tehničko osoblje POU Kutina vlasnik ključa dizala, te da se potrebno prethodno najaviti kako bi dežurni tehničar omogućio osobama s invaliditetom da uđu u lift i prevezu se do gornjeg kata gdje se nalazi ulaz u Kino dvoranu.

Posebna vrijednost ovakvih projekata je u činjenici da se u Gradu Kutini polako prilagođavaju objekti javne namjene osobama s invaliditetom te se time doprinosi značajnom podizanju kvalitete invalidnim osobama i njihovoj većoj samostalnosti.21.5.2019. - DruštvoBroj čitanja: 941 ... Autor: Martina ...

RSS