GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Kutini svečano otvorena 16. međunarodna konferencija Castrum Bene ”Burg und wirtschaft“


U organizaciji Muzeja Moslavine Kutina, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međunarodnog udruženja Castrum Bene i Povijesne udruge Moslavina, svečano je otvorena 16. međunarodna konferencija Castrum Bene ”Burg und wirtschaft“. Naime, radi se o prvoj međunarodnoj znanstvenoj burgološkoj konferenciji koja se organizira na području Hrvatske.

Na konferenciju prijavilo se 50 uglednih znanstvenika iz inozemstva (iz 9 različitih zemalja) te njih 9 iz Hrvatske, s 36 usmenih i 8 posterskih izlaganja. Treba istaknuti da je jedan od prijavljenih izlagača Prof. em. Dr. phil. Werner Meyer (Universität Basel, Dep. Geschichte) koji u europskim znanstvenim burgološkim krugovima slovi za jednog od najvećih živućih stručnjaka za srednjovjekovne utvrde. Ujedno će na konferenciji sudjelovati Ing. arch. Petr Chotěbor iz Ureda predsjednika Češke Republike (Kancelář prezidenta republiky, Praha-Hrad), a Češka Republika nakon održane konferencije preuzima na iduće dvije godine predsjedanje Udruženjem Castrum Bene.

Gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić pozdravnim govorom obratio se nazočnima te uz riječi dobrodošlice istaknuo ljepote moslavačkog kraja. „Ljepota i važnost ovog područja prepoznata je još iz davnina, čemu svjedoče brojni ostaci utvrda, starih gradova, pavlinskih samostana. Stoga, ne čudi da se upravo prvi međunarodni znanstveni burgološki simpozij održava upravo na našem prostoru, impresivne nam Moslavine. Na Moslavačkoj gori nekoć su se vodile brojne bitke, skrivali hajduci, šetali praslonovi i nosorozi, a danas se na tom mjestu vrše brojna znanstvena istraživanja planinarsko-izletničkih staza i starih utvrda poput Garić grada, Jelen Grada, Košuta Grada te pavlinskih samostana. Skrivena Moslavina ovdje će se razotkriti u svoj svojoj tajanstvenoj i iznenađujuće lijepoj tišini, a ovi predjeli posjetiteljima i arheolozima postati će jedna od omiljenih lokacija kojoj će se uvijek rado vraćati. Tamo gdje je povijest davno utisnula bogate reljefe svojih priča, gdje se nalaze utvrde rasute po bregovima i uzvisinama kao podsjetnici na burna vremena srednjeg vijeka, možete zaista puno toga istražiti o ovim zanimljivim predjelima kontinentalne Hrvatske“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Međunarodno udruženje Castrum Bene okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde (arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti) s ciljem razmjene iskustva i znanja vodećih srednjoeuropskih burgologa, kako bi se zajedničkim naporima istražilo, konzerviralo, ali i populariziralo što više srednjovjekovnih utvrda. Udruženje je osnovano 1989. u Mađarskoj, a u njemu su trenutačno zastupljeni znanstvenici burgolozi iz Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske te svaka od zemalja ima po jednog stalnog predstavnika u Predsjedništvu te zamjenika. Hrvatska se pridružila Udruženju 2011., a 2017. je preuzela predsjedavanje Udruženjem, a time i obvezu organizacije ove velike međunarodne burgološke konferencije (2019.).

Konferencija će se održati od 21. do 25. svibnja 2019. u Kutini u  Muzeju Moslavine te u Sisku, u Starom gradu.21.5.2019. - DruštvoBroj čitanja: 819 ... Autor: Martina ...

RSS