GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Žene su snaga zajednice


U okviru programa Dana otvorenih vrata EU projekata u Gradskoj vijećnici Grada Kutine upriličeno je druženje gradonačelnika sa ženama iz Zaklade „Sandra Stojić“ zaposlenim u sklopu projekta Žene su snaga zajednice. Riječ je o zapošljavanju žena iz teže zapošljive skupine žena u okviru Nacionalnog programa Zaželi, koji se sufinancira iz EU socijalnog fonda. Zaklada "Sandra Stojić" kroz ovaj projekt zaposlila je 20 žena koje pružaju socijalne usluge i vode brigu o 100 korisnika, uglavnom građana starije životne dobi, koji su često bolesni i usamljeni. Vrijednost projekta je gotovo 4 mil kn, a započeo je u listopadu prošle godine i trajat će dvije godine. Uz gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića, druženju su nazočili, pročelnik UO za društvene djelatnosti i socijalnu skrb, Željko Tomičić, upraviteljica Zaklade "Sandra Stojić", Biserka Stojić, voditeljica projekta Suzana Fehlen te žene uključene u projektnu aktivnost. 

Druženje je započelo prikazivanjem filma koji se snimao na terenu, a iz kojeg je vidljiv doprinos samih aktivnosti na krajnje korisnike i zajednicu. 

Nakon prikazivanja filma, gradonačelnik Zlatko Babić uputio je riječi zahvale ženama i projektnom timu Zaklade "Sandra Stojić", te izrazio zadovoljstvo na dobro pripremljenom projektu koji će dodatno osnažiti ranjivu skupinu teže zapošljivih žena i dati važan doprinos u izgrađivanju lokalne zajednice, te na iskazanom interesu da se prije svega dvije godine posvete humanitarnom radu.

Projekt „Žene su snaga zajednice“ podrazumijeva implementaciju aktivnosti koje je prije svega  potaknula zapošljavanje 20 žena pripadnica ranjivih skupina u periodu od 24 mjeseca te njihovo obrazovanje i osposobljavanje što će im omogućiti stjecanje novih vrijednih kompetencija, vještina i iskustva koje će moći primijeniti u daljnjem zapošljavanju nakon isteka ugovora o radu od 24 mjeseca.

Stjecajem vrijednog radnog iskustva i osjećaja korisnosti, ove žene će povećati svoju zapošljivost i mogućnost ostanka na tržištu rada. Žene uključene u projektne aktivnosti radom i aktivnostima poboljšavaju kvalitetu života 100 krajnjih korisnika (starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju) pružajući im potporu i podršku od jednostavnih kućanskih poslova do razgovora i druženja, praćenja i pomaganja u raznim društvenim aktivnostima, što u konačnici krajnje korisnike uključuje u društvo i podiže kvalitetu života u lokalnoj zajednici. 

Ženama je tako omogućeno povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada (prema podacima HZZ-a obzirom koja znanja i vještine su konkurentne na tržištu rada) kroz dodatno obrazovanje i osposobljavanje kako bi po završetku projekta bile što konkurentnije na tržištu rada. 

Na taj način smanjit će se učestali trend iseljavanja koji na području Grada Kutine u posljednjih nekolika godina neprekidno raste. Završetkom ugovora o radu i obrazovanja/osposobljavanja, žene će steći upis radnog iskustva u radnu knjižicu i javnu ispravu o obrazovanju/osposobljavanju što će utjecati na njihovu radnu aktivaciju u budućnosti te na povećanje njihove zapošljivosti i nakon završetka projekta.

Na području Grada Kutine, Zaklada Sandra Stojić je prvi prijavitelj kojem je program i odobren, a osim Zaklade, projekt „Zaželi“ provode Udruga OSI i Gradsko društvo Crvenog križa Kutina. Kroz projekt "Zaželi" Grad Kutina, kao partner u projektu, iz EU fonda je povukao gotovo 8 milijuna kuna, pri čemu se zaposlilo oko 40 žena teže zapošljive skupine i pružila se usluga za 200 starijih korisnika.

Gradonačelnik Zlatko Babić podijelio je ženama Zaklade „Sandra Stojić“ ruže u znak zahvalnosti za doprinos u ovom zahtjevnom, ali izrazito humanom poslu koje, kako je i sam naglasio, život svojim korisnicima čine ljepšim i lakšim.

Dan otvorenih vrata nastavio se tijekom dana u prostorijama Zaklade "Sandra Stojić" gdje su vrata ove humane Zaklade bila otvorena za svo građanstvo.

 15.5.2019. - DruštvoBroj čitanja: 840 ... Autor: Martina ...