GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

„Dijabetičko stopalo” – predavanje dr. Anice Badanjak spec. dijabetologa i endokrinologa


Kutinsko dijabetičko društvo u prostoru Doma umirovljenika u Kutini organiziralo je predavanje na temu „Dijabetičko stopalo, jedna od komplikacija šećerne bolesti“.

Predavanje je održala dr. Anica Badanjak subspecijalist endokrinolog i dijabetolog iz Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac“.

Šećerna bolest tihi je ubojica suvremenog doba, sve je češći i među mladima i djecom, stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati znakove šećerne bolesti. Tako je od velikog značaja kod djece i mladih od najranijih godina razvijati navike zdravog života, rečeno je u uvodnom dijelu predavanja. Kada je dijabetes već prisutan i uznapredovao dr. Vrhovec objasnila je koje su komplikacije moguće, posvetivši najveću pažnju dijabetičkom stopalu. Jedna je od najčešćih i najtežih komplikacija šećerne bolesti dijabetičko stopalo.

„Termin dijabetičko stopalo uključuje bilo koju patologiju povezanu direktno s dijabetesom ili njegovim kroničnim komplikacijama. Rizik za razvoj ulkusa stopala u osoba oboljelih od šećerne bolesti tijekom života iznosi 25%. Liječenje komplikacija ulkusa dijabetičkog stopala predstavlja veliki teret za oboljelog, njegovu obitelj i ogromno ekonomsko opterećenje za društvo. Komplikacije dijabetičkog stopala najčešći su razlog hospitalizacije dijabetičkih bolesnika u zapadnim zemljama. Ranim učinkovitim liječenjem ulkusa dijabetičkog stopala može se smanjiti težina komplikacija prevenirati amputacije, a moguće je i smanjiti smrtnost i u svakom slučaju poboljšati kvalitetu života. Potvrđeno  je da se do 50% amputacija i ulkusa stopala u dijabetičkih bolesnika može izbjeći učinkovitom identifikacijom i edukacijom, stoga je cilj usmjeravanje na prevenciju komplikacija dijabetičkog stopala i spašavanje ekstremiteta“, istaknula je dr. Badanjak.

Predavanje je dio projekta Kutinskog dijabetičkog društva koje ostvaruje u suradnji s Gradom Kutinom. (www.radiomoslavina.hr)13.5.2019. - DruštvoBroj čitanja: 471 ... Autor: Martina ...