GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Gradonačelnik u obilasku radova na obnovi trijemova u Crkvenoj ulici


Grad Kutina u vlasništvu od početka 90-ih godina ima pet objekata tradicionalne moslavačke drvene arhitekture tri trijema (čardaka) i dvije prizemnice. Nastavno na projekt „Etno kuća“ iz 2013. kojim je Turistička zajednica grada Kutine ostvarila sredstva od Ministarstva turizma za određene radove i nabavku replika tradicijskog namještaja, na radnom sastanku s čelnicima i predstavnicima Grada Kutine, Muzeja Moslavina i Turističke zajednice Grada Kutine, direktorica TZG Kutine Ivana Grdić predložila je aktivnosti kojima će se uz minimalna financijska ulaganja unaprijediti, a ujedno i zaštiti tradicijska baština. Ovime se istovremeno promiče „novo lice turizma“ s inovativnim pristupom tradiciji i nasljeđu Moslavine.

Grad Kutina započeo je s obnovom dva trijema kućnog broja 44 i 52 na kojem će se odraditi obnova i nužna adaptacija kako bi se spriječilo daljnje propadanje objekta. Obnova će se realizirati u vrijednosti od 100 tisuća kuna od kojih 50 tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, dok preostalih 50 tisuća kuna financira Grad Kutina.

Radove na trijemu kućnog broja 44 obišli su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u društvu Ivane Grdić, direktorice Ureda turističke zajednice Grada Kutine i Jasmine Urode Kutlić, ravnateljice Muzeja Moslavine Kutina.

„U Crkvenoj ulici s desne strane imamo 5 tradicijskih kuća koje pomalo održavamo svake godine. No, međutim od ove godine odlučili smo da to održavanje bude intezivnije te da od tih trijemova koji predstavljaju našu kulturnu baštinu napravimo turističku atrakciju za posjetitelje našeg Grada. Cilj nam je urediti prvi trijem u nizu kućnog broja 44 i od njega napraviti etno kuću u kojoj bi se nalazio prikaz tradicijske baštine. Objekt bi kao i do sada zadržao unutrašnji raspored prostorija. Na katu bi se uredio prezentacijski etno postav, dok bi se u prizemlju uz suvremeni namještaj napravljen po tradicijskim uzorima održavale radionice poput prezentacije starih zanata, pjesama, sviranja, a u sadašnji skladišni prostor TZG Kutine postavio bi se postojeći hologram prethodno nabavljen iz projekta Virtualna avantura moslavačke tradicije. Objekt bi se u potpunosti uredio prezentacijski za prihvat posjetitelja koji bi viđenim ponijeli lijepu sliku naše Kutine“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj rekao je da su trijemovi kulturno dobro Grada Kutine i kao takvi zahtijevaju radove određene specifičnim pristupom održavanja, stoga se za obnovu i adaptaciju objekta moralo angažirati tvrtku Pegrad iz Novske koja posjeduje licencu za takvo održavanje te koja će sa svojim stručnim timom zahtjevni prostor adekvatno i adaptirati. „Što se tiče trijema kućnog broja 52, Grad Kutina je unatrag 2 -3 godine, svake godine ulagao minimalno 50 tisuća kuna iz različitih izvora financiranja u održavanje postojećeg drvenog objekta koji smo u konačnici aplicirali za financiranje prema Ministarstvu kulture RH i ostvarili iznos od 50 tisuća kuna za adaptaciju samog prostora. Očekujemo da će građevinska tvrtka koja obavlja radove, prema svojim mogućnostima i mogućnostima Grada Kutine taj isti objekt obnoviti kako bi se spriječila njegova narušena stabilnost te ćemo nastojati da naši drveni trijemovi kao kulturno dobro Grada Kutine ostanu u funkciji“, istaknuo je Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodasrtvo, poduzetništvo i razvoj.

O uređenju okoliša okućnice trijemova brinu se djelatnici Komunalnih servisa Kutina.

Cjelina od pet okućnica, nanizanih pravilno uz cestu, primjerci su tradicijske arhitekture te predstavljaju značajne ostatke graditeljskog naslijeđa s kraja 19. i početka 20. stoljeća.


 9.4.2019. - DruštvoBroj čitanja: 1050 ... Autor: Martina ...