GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Povodom Međunarodnog dana žena održani Ženijalni dani u Kutini


Uz 8. ožujak žene su se okupile na Ženijalnim danima u POU u sklopu kojih su se zabavljale na kreativan način, izrađujući ruže od papira. Voditeljica radionice je profesorica Vlatka Vidiček Dam.

Ženijalni dani potom su se nastavili trodnevnim filmskim projekcijama u kutinskom Domu kulture, te predavanjem Korane Simonović u subotu u 17 sati u Arcusu, na temu „Samopoimanje kao put osnaživanja“.

Kino Moslavina povodom 8. 03. ? Dana žena prikazala je četiri filma koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

Time su se Kino Moslavina i Pučko otvoreno učilište Kutina uključili u obilježavanje Dana žena kao jedno od 29 drugih kina diljem Hrvatske. Manifestacija se održala u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže.

Na Dan žena – 8. marta prikazivao se film LADA KAMENSKI, premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film.

U nastavku obilježavanja Međunarodnog dana žena tijekom vikenda prikazivali su se filmovi Halla ide u rat, inače sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala te igrani film socijalne dimenzije Dom, premijerno prikazan ovo ljeto u Puli.

Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima bio je prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster Kapetanica Marvel (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka, u 2015., 2016., 2017. i 2018. godini Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača realizirala je program “Ženijalni dani” – koji je na filmska platna diljem zemlje donio izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Ova manifestacija obilježila je početak revitalizacije malih kina i svojevrstan je uvod u novu programsku shemu kojom će se obilježavati zanimljivi i značajni datumi te se i na taj način približiti lokalnoj publici.11.3.2019. - KulturaBroj čitanja: 426 ... Autor: Martina ...

RSS