GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Kutine


U Gradskoj vijećnici Grada Kutine održana je 16. sjednica Gradskog vijeća koja je ujedno i posljednja u ovoj godini. Na dnevnom redu našao se četvrti rebalans proračuna koji zapravo predstavlja izmjene i dopune tehničke prirode radi usklađivanja na kraju proračunske godine. Kako je rekao pročelnik za financije Ivan Crnac ukupni prihodi i primici i rashodi i izdaci umanjuju se za 5,7 mln kn. Iz Grada Kutine može se čuti kako su ostvarenjem proračuna i proračunskih prihoda zadovoljni, a kod smanjenja proračuna radi se o neostvarenoj pomoći s drugih razina. Gradonačelnik ističe kako će isti biti realizirani u 2019. godini, te dodaje: „Glavne projekte smo realizirali. To uključuje energetsku obnovu 5 škola i vrtića ukupne vrijednosti od 16 mln kn, izgradnju PUNK-a od 17 mln kn. Sve što su nam bili prioriteti smo i napravili, obnovili ceste u velikom obimu, sufinancirali  nabavku udžbenika, realizirali božićnice za umirovljenike i ono što smo obećali u našem predizbornom programu već sada smo većim dijelom ostvarili. U 2019. očekujemo još bolju realizaciju projekata i nadamo se da će naši sugrađani to znati i prepoznati“, rekao je gradonačelnik Babić nakon izglasanog rebalansa od strane većine vijećnika.

Babić je na sjednici javno pohvalio svoje suradnike osobito iz Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav, te RA MRAV koji su najviše bili uključeni u realizaciju projekata.  Na sjednici je izglasano i kreditno zaduženje, a kao razlozi se navode potpisivanje ugovora za energetsku obnovu objekata zgrada gradske uprave i Dječjeg vrtića maslačak. „Kako ne bi gubili vrijeme čekajući na dodatna financiranja od EU želimo početi s radovima. To je razlog dizanja kredita. Kredit je od HABOR-a namijenjen prvenstveno gradovima upravo za ovakve situacije, s kamatama od 0,25 %. To nam više služi da premostimo tu financijsku situaciju, dok čekamo sredstva i da se može početi s radovima već predstojećeg ljeta“. Protiv rebalansa proračuna glasala je jedino nezavisna lista vijećnika, dok je SDP bio suzdržan. Irena Vdović, vijećnica Nezavisne liste dala je svoje argumente: „Jedini nismo prihvatili rebalans proračuna budući da nismo prihvatili niti proračun, a ovaj je rebalans tehničke prirode usklađivanja na kraju godine. Ono što mene na kraju zapravo zabrinjava je da se čini da smo samo mi vijećnici Nezavisne liste ostali kao oporba u ovom Gradskom vijeću. Bojim se da to nije dobro za Grad Kutinu, Gradsko vijeće i gradonačelnika jer uloga oporbe je biti korektiv vlasti. Očekujem da će se više vijećnika priključiti nama kako bi kao konstruktivna oporba doprinijeli da se radi što kvalitetnije i bude na usluzi građanima“, izjavila je Irena Vdović.

Gradsko vijeće uz ostale točke raspravljalo je o izvršenoj reviziji za 2017. godinu u Gradu Kutini gdje je pola mandata obnašala bivša, a pola sadašnja vlast. Kako je rečeno u prvom dijelu godine zabilježene su brojne nepravilnosti. «Najveće primjedbe su te što financijski izvještaji nisu istovjetni s izvještajima u poslovnim knjigama, izostala je kontrola blagajne i putnih naloga, te nisu objavljivani svi podaci o donacijama niti su one dodjeljivane sukladno propisima. U nalazima smo dobili preporuke za 60 dana to ispraviti donijeti zakone koji nisu bili prije revizije i na tome radimo», izjavio je pročelnik za financije Ivan Crnac.

Vijećnica Ana Balaško (HSLS), tražila je da se pismeno dostavi odgovor koji će sadržavati i podatke koji su to djelatnici Gradske uprave primali stalne dodatke na plaću  suprotno pravnim aktima, a što je utvrđeno revizijom.  Nakon toga sukladno poslovniku, mogućnost istupa u svojstvu vijećnika iskoristio je i predsjednik Gradskog vijeća, Davor Kljakić , te je ukazao na zabrinjavajuće nalaze revizije. 

Predsjednik Gradskog vijeća podsjetio je kako je novac, koji je uplaćivan za dodatke, novac poreznih obveznika, građana Kutine, te  je dužnost izvršne vlasti utvrditi tko ga je i zbog čega primao, te spriječiti da se ovakve stvari ponavljaju. Davor Kljakić je također stava da ovakve pojave suprotne Zakonu imaju svoju težinu i mogu se protumačiti kao svojevrsno kriminalno djelo, a podsjetio je i na niz nepravilnosti koje su ranije utvrđene tijekom mandata bivšeg gradonačelnika u poslovanju Grada i načina na koji su trošena proračunska sredstva.

Gradonačelnik Babić rekao je da se neće previše osvrtati na prošlost, jer ima previše posla sada, a najoštriji je u svojoj izjavi bio predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić koji je inzistirao na odgovornosti za propuste. Ivica Glibo vijećnik MOST-a pozdravio je dolazak revizije koja u Gradu Kutini nije bila kako je bilo rečeno, od 2011. godine, te kako je to dobro za Kutinu i za sve sudionike vlasti.

 21.12.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1402 ... Autor: Martina ...