GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Operativna akcija "Mir i dobro"


I ove godine, 25. godinu zaredom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja. Svrha joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Obavijest PP Kutina prenosimo u cijelosti:

Obavještavamo vas da PP Kutina i ove godine od dana 15.12.2018.g. do 08.01 .2019.g. provodi OA „Mir i dobro", čiji je cilj sprječavanje zlouporabe raznih vrsta oružja, minsko-eksplozivnih tvari, kao i raznih pirotehničkih naprava, odnosno spriječiti ozljeđivanje osoba i uništavanje imovine.

Svake godine veliki dio građana provodi predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u svojim kućama s obitelji. Svi ih žele provesti što sigurnije u što većem miru i dakako bez tragičnih posljedica po zdravlje poradi nestručnog rukovanja raznim vrstama oružja, raznim pirotehničkim i minsko eksplozivnim napravama.

Naše građane još jednom podsjećamo:

Prema učincima, a prije svega prema količini eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju dijele se na F1, F2, F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3, jer je njihova nabavka i uporaba nedopuštena građanima:

-           F1 kategorija - pirotehnička sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete-bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slični proizvodi) dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine

-           F2 i F3 kategorija - pirotehnička sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Prodaja je dopuštena od 15. prosinca do 01. siječnja, a uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije osim petardi i redenika iz F3 kategorije dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 01. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima, te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

OSNOVNA PRAVILA ZA SIGURNO RUKOVANJE PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA:

 

-           obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje

-           djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava

-           osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, jer posljedice mogu biti kobne

-           pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola

-           poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkog sredstva

-           pojam „sigurnosna udaljenost" znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehnička sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)

Građanima želimo poručiti:

Nemojte djeci poklanjati predmete niti naprave koji mogu narušiti njihovu sigurnost i zdravlje. čuvajte njihove ruke, prste, oči, jer upravo oni najčešće stradavaju uslijed ili od posljedica nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, a ozljede koje nastaju mogu dovesti do trajnog invaliditeta, a vrlo često su opasne i po život.

Zapamtite, nesreće se ne događaju drugima!

Također želimo vas podsjetiti da je preventivna akcija „Manje oružja-manje tragedija" i dalje u tijeku, te svi koji nepovlasno posjeduju razne vrste oružja, streljiva, eksploziva i drugih eksplozivnih naprava mogu ih bez ikakvih sankcija vratiti u nadležnu policijsku postaju. Svi koji žele vratiti oružje za koje nemaju odobrenje mogu nazvati policiju na broj 192, te će policijski službenici u civilnoj odjeći doći kod istih i preuzeti oružje i druge eksplozivne predmete.

Sretan Božić i Novu 2019. godinu žele vam djelatnici Policijske postaje Kutina.

Mir i dobro !

 

                                                                              S poštovanjem,

                                                          

                                                              Predrag Fitnić, načelnik PP Kutina21.12.2018. - DruštvoBroj čitanja: 671 ... Autor: Martina ...