GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Domu kulture održana predstava "Titon"


Titon, nova je predstava Teatra Erato u kojoj glavnu ulogu tumači naša Kutinčanka Judita Franković Brdar. Predstava je u Kutini izvedena samo nekoliko dana nakon premijere u Zagreb. Riječ je o novoj suradnji Judite i redateljice Vlatke Vorkpaić, nakon filma Sonja i Bik, kojeg one predstavljaju kao kazališni projekt za jednu ženu, tri muškarca i jednog cvrčka

Predstava Titon zasniva se na mitu o Eoji, ružoprstoj božici zore. Eoja je poznata po svojoj strasti prema mladim smrtnicima, a njezina najveća ljubav bio je Titon. Eoja je imala samo jednu želju. Samo njega je željela Zamolila je Zeusa za vječni život svog ljubavnika i ne sluteći daje napravila kobnu grešku… Eoja je od Zeusa izmolila besmrtnost, ali je zaboravila tražiti i vječnu mladost za Titona.

‘Kakvu želju je poželjela – takvu joj je Zeus i ispunio. Titon je dobio vječni život ali ne i vječnu mladost. Titon stari jer je Eoja napravila kobnu grešku’, stoji u najavi.

Predstava se odvija kroz glumačke improvizacije. Velika ljubavna priča Eoje i Titona, sudbinski određena Eojinom pogreškom, otvara niz mogućnosti za dramaturšku i glumačku igru s različitim žanrovima. Glumci to znalački koriste. Te se poigravaju s žanrovskim obrascima – od romantične komedije do tragikomedije, od burleske do groteske, od koreodrame do melodrame, od antičke drame do teatra apsurda, predstava ‘Titon’ pokazuje da ljudski život nikad nije samo jedan žanr.

Ideju i tekst napisan na osnovi glumačkih improvizacija potpisuje Vlatka Vorkapić, a igraju Judita Franković Brdar, Žarko Potočnjak, Vladimir Posavec-Tušek i Marko Braić.

Vlatka Vorkapić je uz nezaobilaznu podršku i intelektualni angažman glumaca iskrojila vizualno snažnu predstavu koja publici nudi sjajan i oštrouman dramski tekst, ali i obilje glumačkih intervencija, te napose požrtvovni i ambiciozni scenski pokret za koji je zaslužan ansambl predstave.

(Izvor: Moslavački list)21.12.2018. - DruštvoBroj čitanja: 945 ... Autor: Martina ...