GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Izložba Želimira Šiška


Protekli tjedan u Knjižnici i čitaonici Popovača otvorena je 81. samostalna izložba poznatog kutinskog slikara Želimira Šiška. Želimir Šiško živi i stvara u Kutini, ali je aktivan na širem području županije i RH. Uglavnom radi i izlaže u suhom pastelu, ulju i akriliku na platnu. Njegov bogati opus obuhvaća i brojna likovna i grafička rješenja znakovlja, grbova, zaglavlja i slično. Likovno je opremio nekoliko knjiga, a naslikao je i mnoge svete i druge zidne slike za nekoliko crkvi i tvrtki te društva na području Moslavine.

„Slikar Želimir Šiško hrabro u tradicionalnoj tehnici pastela predstavlja sebe kroz amblematične ikonografske sadržaje (krajolike Lonjskog polja, pučku drvenu arhitekturu i mrtvu prirodu). Promatrajući njegove šumarke, puteljke, hlad ljetnog dana, svjetlost što se probija kroz krošnje, čovjek poželi da se nađe u jednom takvom pomalo nestvarnom krajoliku. Kod Šiška zbilja nije u vidljivom, ona je ispod kao što je platno ispod boje. Šiško je gestualni slikar koji zaboravlja pogled ne bi li učinio vidljivim unutarnju emociju prema vanjskom. Njegovo se slikarstvo oslobađa okova realizma, on traga za neposrednošću, za slikom u sebi koja ne dopušta uspoređivanje s vanjskim svijetom”- naglasio je u okviru svog stručnog osvrta na rad Želimira Šiška i ovu izložbu prof. Mladen Mitar naglasivši i kako njegov pastel omogućuje da osjetimo drhtaj trenutka stvaranja, a njegova vrijednost je u neponovljivosti poput glazbe.

Izložbu je u nazočnosti brojnih posjetitelja otvorenom proglasio Sisačko - moslavački župan Ivo Žinić, naglasivši da je Želimir Šiško jedan od autora koji obilježavaju likovnu scenu Moslavine, a krasi ga jedno bogato iskustvo što je izložbom u Popovači i pokazao,  te pohvalio rad autora i njegov hvalevrijedan opus. Susret su uveličali i njegov zamjenik Roman Rosavec, gradonačelnik Josip Mišković, njegov zamjenik Ivan Križanić te predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser.

U programu otvaranja izložbe nastupio je Ženski vokalni ansambl Kutinske dunje.

Izložba je u prostoru Knjižnice postavljena do 31. prosinca, a otvorenje su glazbeno oplemenile članice Pjevačke skupine ‘Kutinske dunje’ pod vodstvom profesora Tomislava Brajdića.20.12.2018. - DruštvoBroj čitanja: 572 ... Autor: Martina ...