GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Grad Kutina bespovratno dodijelio 437 tisuća kn za poticanje poduzetništva


U Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera razvoja gospodarstva na području Grada temeljem Programa dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2018. godini na području Grada Kutine, programa dodjele bespovratnih sredstava za novoosnovane (start up) tvrtke i obrte kao potpora za razvoj malih poduzetnika u 2018. godini na području Grada Kutine te program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2018. godini na Području Grada Kutine.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su zamjenica gradonačelnika Sonja Repić, pročelnik UO za gospodarstvo i upravljanje gradskom imovinom Hrvoje Krmelić, Tihana Radošević savjetnica za imovinsko – pravne poslove i upravljanje imovinom Grada, te Karlo Kabelka predstavnik Odbora za gospodarstvo.

Za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2018. godini na području Grada Kutine u proračunu je osigurano 300 tisuća kuna. Za navedeni Program pristiglo je 70 zahtjeva od kojih je 50 ispunilo uvjete, a isplata subvencije realizirala se za 30 zahtjeva u vrijednosti od 302.287,12 kuna od koji je 6 osoba mlađih od 29 godina čime se subvencija povećava 50%.

Cilj Programa je poticanje za uređenje i poboljšanje poslovnih prostora, za nabavu opreme, posebno informatičke opreme, strojeva, vozila i uređaja za obavljanje osnovne djelatnosti, za ulaganje u tehnologije i proizvodne metode koje promiču gospodarstvo naročito tzv. Zeleno gospodarstvo, jer uvođenjem međunarodnih eko standarda i energetsko učinkovitih tehnologija u proizvodne procese ojačavati će se konkurentnost poduzetnika i obrtnika.

U proračunu je osigurano 100 tisuća kuna za Program dodjele bespovratnih sredstava za novoosnovane tzv. Start up tvrtke i obrte kao potpora za razvoj malih poduzetnika u 2018. godini na području Grada Kutine. Za ovaj program pristiglo je 2 zahtjeva, a isplata subvencije realizirala se u vrijednosti od 75 tisuća kuna.

Cilj ovog Programa je poticanje malih poduzetnika i obrta s područja Grada Kutine koji posluje najiše jednu godinu, broj zaposlenih je najviše 5 osoba, a djelatnost je vezana isključivo za razvojne projekte s lokalnim ili globalnim ambicijama i potencijalima za poduzetničko korištenje, a sve s ciljem poticanja rasta inovativnih start up tvrtki odnosno obrta.

Za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2018. godini na području Grada Kutine u proračunu su osigurana sredstva u vrijednosti od 50 tisuća kuna. Pristiglo je 7 zahtjeva od kojih 6 ispunjava uvjete, a isplata subvencije je realizirana za 4 zahtjeva ukupne vrijednosti 60 tisuća kuna. Preostala 2 zahtjeva ispunjavaju uvjete i pozitivno su ocijenjeni od strane Odbora za gospodarstvo, ali nisu ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa zbog nedostatka sredstava na stavci Proračuna za isti program.

Konačnu odluku o mogućnosti ostvarivanja prava na bespovratna sredstva za sufinanciranje dobiti će ukoliko se osiguraju sredstva nakon usvajanja sljedećeg rebalansa Proračuna Grada Kutine za 2018. godinu.

„Danas smo dodijelili ukupno 437 tisuća kuna za tri Programa iz mjere poticanja razvoja gospodarstva. Treba naglasiti da smo u svim projektima, osim u start up-ovima, imali više zahtjeva nego što je osigurano sredstava, tako da se nadamo da će do kraja godine rebalansom proračuna i oni preostali koji danas neće dobiti ugovore ipak realizirati bespovratna sredstva. Drago mi je što imamo više zahtjeva nego što smo osigurali sredstava, jer se po tome vidi da se u Kutini poduzetnici i obrtnici trude iznova obnavljati svoje tehnologije i nabavljati novu opremu. Stoga vas potičemo da to činite i nadalje u narednim godinama“, poručila je zamjenica gradonačelnika Sonja Repić te dodala da će ova mjera u slijedećoj financijskoj 2019. godini biti stavljena na razinu od 400 tisuća kuna.

„Kao član odbora za gospodarstvo sretan sam i ponosan što Grad Kutina ima snage i volje pomoći gospodarstvu odnosno malom i srednjem poduzetništvu. Smatram da su ovo kvalitetna bespovratna sredstva za podizanje konkurentnosti jer svakako naše obrtništvo i poduzetnici moraju ići u korak s novim tehnologijama. Odbor će se boriti da se ta sredstva povećaju, a dodijeljena sredstva su kvalitetna time što ih ne morate vraćati, a njima možete obnavljate svoje radione, podizati konkurentnost i time ostvariti mogućnosti zapošljavanja. Želim vam puno sreće uz želju da te novce stvarno dobro iskoristite“, poručio je Karlo Kabelka u ime Odbora za gospodarstvo.

Većinu subvencija ostvarili su mladi poduzetnici, no bilo je tu i onih s dužim poduzetničkim stažom. Svi oni pohvalili su ovakve poticajne mjere Grada, napominjući kako je, u ovim teškim trenucima kada je obrtniku izuzetno teško doći do posla, svaka financijska pomoć uvelike dobrodošla. Potpisnici sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava Grada Kutine zahvalili su na poticaju Grada Kutine.

 

 3.12.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1397 ... Autor: Martina ...

RSS