GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

ODRŽANA PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA "ŠTAFETA SMRTI"


Dokumentarni film Štafeta smrti, koji govori o 11 branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenoga 1991. krenuli u ‘‘štafetu smrti‘‘, prikazan je u Kino dvorani POU Kutina. Potresna svjedočanstva iznio je Ivica Jurčan, danas jedini preživjeli. Uoči filma govorio je zamjenik gradonačelnika Grada Kutine Damir Markuš, branitelj, HOS-ovac koji je izrazio zadovoljstvo što se i u Kutini prikazuje dokumentarni film koji donosi priču o 11 pripadnika HOS-a koji su branili Bogdanovce i u pokušaju proboja proveli 12 dana u minskom polju. Dvorana kutinskog kina bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a nazočio je i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić te predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić.

Hrvatski branitelji izrazili su zadovoljstvo zbog zanimanja Kutinčana za film, jer tako se čuva i promiče istina o Domovinskom ratu te se iskazuje poštovanje hrvatskim braniteljima.

Damir Radnić, zapovjednik HOS-a u Bogdanovci pozdravljajući Kutinčane prije projekcije filma rekao je kako je riječ o nevjerojatnom herojstvu i hrabrosti hrvatskih branitelja. „11.-orica pripadnika HOS-a iz okupiranih su Bogdanovaca 10. studenog poveli skupinu civila kroz minsko polje. Na takav očajnički, ali hrabar čin odlučili su se u trenutku kada im je ponestajalo streljiva. Nisu željeli civile predati neprijatelju niti da netko od njih pogine, nego su svjesno ginuli spašavajući druge. Dogovor je bio da ako prvi u koloni padne, vodstvo kolone preuzima slijedeći HOS-ovac. Sami su branitelji to među sobom nazvali štafetom smrti pa se i film zove tako. Život su tom prigodom izgubila sedmorica branitelja. Dvojica su umrla nakon rata, a još su živi Ivica Jurčan i Đuro Kovačević“, istaknuo je Damir Radnić te je zahvalio autorici filma na njenom radu .

Zapovjednik HOS-a u Bogdanovcima dodao je kako je film izazvao veliko zanimanje građana gdje god se prikazivao, iako je riječ o poluprivatnim projekcijama te je snimljen uz pomoć branitelja. „Da se kojim slučajem ovakav strašan događaj dogodio u bilo kojoj zemlji, do sada bi se snimilo na desetke filmova, a možda bi neki dobio i Oskara. Eto, zahvaljujući našoj Nadi Prkačin, koja se sjetila, napisala scenarij i režiju dobit ćemo dokumentarac koji govori o tom hrabrom proboju iz Bogdanovaca.“, rekao je Damir Radnić.

Sudionik štafete smrti Ivica Jurčan, nakon projekcije rekao je kako je zadovoljan jer „Sami pišemo povijest, jer mi smo pobjednici. Ovaj film ima posebno značenje, jer govori o svim dečkima koji su izgubili živote: Stjepanu Katiću, Josipu Kneževiću, Antunu Petričiću, Marku Kneževiću, Zoranu Antunoviću, Anti Šariću, Žarku Manjkasu. Iz te skupine kasnije su umrli Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta. Ponosan sam na te dečke i znam da nikada neće biti zaboravljeni.“, poručio je Ivica Jurčan, jedan od dvojice preživjelih sudionika štafete smrti.

„Ovo je svjedočanstvo o istini kod proboja iz Bogdanovaca prema Nuštru i Vinkovcima, gdje nismo uspjeli izići, nego smo stradali. O tome ljudi malo znaju, pa i o cijelom Domovinskom ratu. Mnogo je njih prošlo sličnu sudbinu, no šute. Mi koji smo se dogovorili krenuti u proboj, pokupili smo civile sa sobom. Ako bi netko od nas stao na minu, drugi preživjeli bi ga zamijenio kako bismo ih izvukli na slobodan teritorij“ pojašnjava Jurčan zašto baš "štafeta smrti".

Scenarij i režiju dokumentarnog filma „Štafeta smrti“ potpisuje poznata novinarka i televizijska urednica Nada Prkačin koja je ujedno i okupila ekipu za snimanje ovog dokumentarnog filma koji govori o jednom od najvećih događaja novije hrvatske povijesti u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatskih oružanih snaga, poznati HOS-ovci.29.11.2018. - DruštvoBroj čitanja: 661 ... Autor: Martina ...

RSS