GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

100 GODINA OD NASTANKA ČEHOSLOVAČKE REPUBLIKE


Uz Dan Grada Kutine Muzej Moslavine organizirao je otvorenu izložbu i predavanje na temu 100 godina od nastanka Čehoslovačke Republike.

U ime gradonačelnika Kutine, posjetitelje je pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Željko Tomičić koji je to prilikom pozdravio djelovanje češke nacionalne manjine u pravcu očuvanja svoga kulturnog identiteta te ih pozvao da pogledaju prateću izložbu na temu narodnih nošnji Čeha i Slovaka s područja Sisačko moslavačke županije.

Predavanje je održao Franjo Vondraček, inače rođeni Kaptolčanin, tom je prilikom podsjetio na sve povijesne i društvene okolnosti u kojima se stvarala Čehoslovačka Republika.

Kao novinar i pisac Vondraček je puno pisao o povijesti Čeha, njihovoj povezanosti s hrvatskim narodom, ali i Slovacima, a autor je nekoliko knjiga ne tu temu. Događaj je uvodnom riječju otvorila etnologinja i Muzejska savjetnica Slavica Moslavac, te najavila i prigodan glazbeni program. Nastupili su Češkq beseda Međurić i njezina ženska vokalna skupina „Glas“, zatim Češka beseda Lipovljani, te muški zbor Matice slovačke iz Međurića.

 

 9.11.2018. - DruštvoBroj čitanja: 570 ... Autor: Martina ...

RSS