GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

ODRŽANI DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE


I ove godine u Dječjem tjednu  održana je tradicionalna humanitarna manifestacija obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Izložbu su posjetila djeca vrtića,osnovnih i srednjih škola ,te mnogobrojni posjetitelji koji podržavaju ovu priredbu.

Ove godine   sudjelovalo je 11 sudionika iz svih osnovnih škola, Dječjeg vrtića,Tehničke škole ,SŠ Tina Ujevića ,Učeničkog doma  i udruge Celi vita – koja brine o oboljelima od celijakije koji su se predstavili građanima Kutine na 22 štanda  koji su temu kruha i   plodove zemlje izrazili vrlo slikovito,maštovito i kreativno .

Sudionike izložbe  pozdravili su mali vijećnici Dječjeg gradskog vijeća – Gabrijel  Grediček i Edita Jurušić s nekoliko crtica o kruhu i njegovoj važnosti i značenju  u životu čovjeka.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Kutine  Zlatko Babić uz zahvalu svim sudionicima i organizatorima. Gradonačelnik je rekao kako je ovo značajan događaj za svu kutinsku djecu i mlade koji ovom prilikom mogu steći i znanja vezana uz pripremanje kruha i domaćih proizvoda: „Važno je da se djeca međusobno druže, da spoznaju vrijednost onoga što imamo i još uz to pomažemo drugima jer sredstva idu u humanitarne svrhe“.

Izložbu i krušne proizvode blagoslovio je župni vikar crkve Sv. Marije Snježne Artur Makara  uz zajedničku molitvu. Ovogodišnju manifestaciju uveličalo je folklorna skupina Jonce Hristovski iz Skopja u Makedoniji   koji su izveli splet svojih folklornih plesova.

Skupina iz Makedonije je sudionik  16. Festivala dječjeg folklora koji se ovaj vikend održavao u Pučkom učilištu Kutina .

Izložba ima i natjecateljski karakter, iako svi štandovi pričaju svoje priče Povjerenstvo za odabir Slavica Moslavac  - muzejska savjetnica Muzeja Moslavine i Ivana Grdić,direktorica Turističke zajednice imaju težak zadatak ,ali uvijek se izdvoji nekoliko štandova.

Ove godine prvo mjesto svojom zaokruženom pričom osvojio je Dječji vrtić Kutina, drugo mjesto OŠ Banova Jaruga, treći je štand Tehničke škole Kutina , četvrta je OŠ Zvonimira Franka ,a peta OŠ Mate Lovraka .  Pohvale su dobili su 2.c razred SŠ Tina Ujevića ,OŠ Vladimira Vidrića ,a posebnu pohvalu dobio je štand Udruge Celi vita  koja brine o oboljelima od celijakije. Svima su uručene simbolične nagrade ,a pobjednici su nagrađeni slikom s motivom krušne peći koju je naslikao i donirao kutinsku slikar Želimir Šiško.

Svi predstavnici sudionika izložbe uz Dan kruha tradicionalno su nagrađeni izletom u Lonjsko polje-biser Moslavine.

Sakupljenim sredstvima s izložbe pomoći će se potrebitoj obitelji s područja Grada Kutine i opremanju defektološkog kabineta za učenike s teškoćama  u razvoju. Uz navedenu humanitarnu akciju, kutinska Srednja škola Tina Ujevića svake godine uz Dane kruha veže i humanitarnu akciju pomoći za djecu Oborova te svoje prihode, ali i proizvode, usmjerava odjelu djece u Oborovu s kojima njeguje dugogodišnju suradnju.

„Ovo je završni događaj u sklopu Dječjeg tjedna koji završava upravo veličanstveno. Zahvaljujem svima što se odazivaju svake godine, a sredstva prikupljena na Danim kruha usmjerena su jednoj potrebitoj obitelji u OŠ Vladimira Vidrića, te uređenju defektološkog kabineta u istoj školi koji će koristiti sve kutinske škole“, rekla je Renata Vlahek, voditeljica Koordinacije.

 

 

 15.10.2018. - DruštvoBroj čitanja: 973 ... Autor: Martina ...

RSS