GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

BOŽIĆNICE UMIROVLJENICIMA GRADA KUTINE


Nakon što je u ovoj godini osigurao pomoć pri kupnji udžbenika za učenike osnovnih škola na području Kutine, Grad će u ovoj godini provesti još jedan projekt kojim će posebnu pažnju pokloniti svojim sugrađanima. Ovog puta pripadnicima treće dobi. Naime, riječ je o božićnicama umirovljenicima s manjim mirovinama kako je predstavljeno na tiskovnoj konferenciji gdje su socijalni projekt za prosinac predstavili gradonačelnik Zlatko Babić i Željko Tomičić, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo.

Željko Tomičić, pročelnik UO  za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo  ističe da je Grad u ovogodišnjem proračunu predvidio isplatu jednokratne novčane pomoći za božićne blagdane umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 2000 kuna. Tako će sukladno odluci pravo na jednokratnu novčanu potporu ostvariti svi umirovljenici koji imaju prebivalište na području Grada Kutine koji primaju mirovinu do 1.000 kuna 300 kuna potpore, 1.000 – 1.500 kuna 200 kuna potpore, te umirovljenicima koji primaju od 1.500 – 2.000 kuna bit će isplaćeno 150 kuna jednokratne novčane pomoći. Po prvi puta u Gradu Kutini 1570 umirovljenika ove godini će dobiti božićnicu za što je osigurano 340 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

Pravo na jednokratnu novčanu potporu  u 2018. godini ostvaruju umirovljenici temeljem osobno dostavljenih podataka čija mirovina pripada kategoriji umirovljenika koji su korisnici starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina, korisnici invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a koji korisnici nisu u radnom odnosu.

 „Po prvi puta će se realizirati podjela božićnica umirovljenicima što je ujedno bilo i predizborno obećanje vladajuće koalicije pri čemu je osigurano 340 tisuća kuna iz gradskog proračuna za provedbu ove mjere. Nadam se da će naići na dobar odjek umirovljenika, posebno onih koji imaju mirovine manje od 1000 kuna. Možda se ne čini da su to značajna sredstva, ali kada gledamo na broj umirovljenika u Kutini, to je za Grad ipak jedno značajnije izdvajanje iz proračuna. Zajedno s ostalim potporama i mjerama kojima smo pristupili i koje daje Grad Kutina, a koji će ujedno biti i praksa misleći na pomoć za kupnju udžbenika za što se također zalaže vladajuća koalicija, Grad Kutina ide prema realizaciji dijela predizbornog obećanja koji se odnosi na povećanje standarda života i pomoć mladim obiteljima uključujući i predstavljenu mjeru koja se odnosi na pomoć umirovljenicima“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Putem javnog poziva koji će se objaviti na službenim stranicama Grada Kutine svi zainteresirani umirovljenici koji ostvaruju pravo na isplatu jednokratne novčane potpore trebaju dostaviti Upravnom odjelu za društvene djelatnost, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Kutine obvezno:

1.            Presliku osobne iskaznice ili uvjerenje o prebivalištu,

2.            Presliku odreska od isplate mirovine, (ne stariji od tri mjeseca) i

3.            Presliku tekućeg računa.

Navedeni dokumenti su obvezni i mogu se dostaviti svakim radnim danom u razdoblju od 05. listopada do 16. studenoga 2018. godine u sobe broj 13. 14., i 15. u vremenu od 8,00 do 14,00 sati. Umirovljenicama i umirovljenicima koji ostvaruju pravo na gore navedenu potporu iznosi potpora će se isplatiti tijekom prve polovine mjeseca prosinca na njihove tekuće račune.

„Iako iznosi ovih potpora nisu veliki, oni su u skladu s trenutnim mogućnostima proračuna Grada Kutine za ovu godinu. Iskreno se nadam da će pomoći onima kojima je to najpotrebnije i barem malo olakšati nadolazeće blagdane“, poručuje gradonačelnik Zlatko Babić.11.10.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2119 ... Autor: Martina ...